Polisen omhändertog den dömdes vapen, vilket överklagades. Nu slår förvaltningsrätten fast att det var rätt. Foto: Mostphotos

Hotade att skjuta jägare – fick vapnen omhändertagna

En man dömdes 2022 för olaga hot, efter att ha hotat att skjuta tre duvjägare. Polisen beslutade att omhänderta den dömdes vapen, vilket förvaltningsrätten nu meddelar var rätt.

Det var i augusti 2022 som tre jägare gav sig ut på duvjakt. En man i 70-årsåldern ska då ha reagerat kraftigt på jakten och begett sig ut till jägarna.

”En augustikväll började det utan förvarning skjutas 50 meter från hans tomt.”, står det i förvaltningsrättens dom.

Olaga hot

Helsingborgs tingsrätt dömde honom senare för olaga hot. Detta då han enligt domen ”ska ha hotat de tre jägarna genom att upprepande gånger uttryckt att han ska hämta sitt vapen och skjuta dem.”

Mannen bestrider dock att han haft en ordväxling om vapen.

Förlorade vapen

Polisen beslutade att omhänderta mannens skjutvapen, tillhörande ammunition, ljuddämpare, magasin och tillståndsbevis. Något som mannen kom att överklaga.

Polisen fick rätt

Förvaltningsrätten i Malmö anser dock att polisen agerat rätt och avslår nu överklagandet. Detta trots att mannen framhållit att han haft ett prickfritt förflutet.

Enligt domstolen är det sannolikt att mannens vapentillstånd kommer att återkallas, mot bakgrund av att det finns skäl att ifrågasätta om han är lämplig att inneha vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev