De första siffrorna tyder på en ökning av älgstammen. Samtidigt har vissa lag ställt in jakten på grund av den vikande stammen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hoppfullt om trendbrott i Dalarna ­– jägarna ser fler älgar

Efter de sju första älgjaktsdagarna har Jägareförbundet Dalarna sammanställt älgobsen ­– och ser nu tecken på en ökande stam.

I Dalarna har det nu jagats över hela länet. De första sammanställda siffrorna tyder på en ökande älgstam – vilket tros vara ett resultat av jägarnas tidigare återhållsamhet.

Att observationerna ökar är ett trendbrott då det under två år, fram till i fjol, var en kraftig nedgång.

Anna Olofsson.

– I Dalarna ser vi en ökning i älgobsen jämfört med föregående år.  Det vi ser den här hösten beror på hur vi jagade i fjol och vi vet att vissa jaktlag höll inne redan då för att man upplevde en svag älgstam, säger jaktvårdskonsulent Anna Olofsson i ett pressmeddelande.

Minskad jakt

Antalet älg-obsar delas på mantimmar, vilket ger en siffra som kan jämföras år från år. Ännu har bara 50 procent av mantimmarna, jämfört med fjolåret rapporterats in. Till viss del beror det på att alla lag ännu inte jagat sina sju första dagar – men också på grund av att vissa lag valt att ställa in eller minska jakten med anledning av den svaga älgstammen.

Ulf Berg.

– Vi arbetar hårt med älgfrågan genom utbildningar och information, i år har vi framförallt tryckt på vikten av att skjuta kalv innan vuxen så att vi säkerställer en god kvalité och höjd medelålder i älgstammen, säger Ulf Berg ordförande Jägareförbundet Dalarna i pressmeddelandet.

– För många av våra medlemmar är älgjakten den viktigaste jakten. Vi hoppas att älgstammens negativa utveckling de senaste åren ska vändas så att vi säkerställer en långsiktigt hållbar älgjakt där vi kan fälla minst tre älgar per 1 000 hekar i länet, med vissa lokala variationer, avslutar Ulf.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev