Älgjakten närmar sig. Älgjägarna i Södermanland har under årets jakt landets högsta fällavgifter, men en förändring av förvaltningsområdena kan inom några år ge lägre kostnader och sänkta fällavgifter. Foto: Jan Henricson

Höga fällavgifter påverkar älgförvaltningen

Premium

Södermanland har landets högsta fällavgifter och en allt glesare älgstam. Det kan leda till en sammanslagning av länets älgförvaltningsområden för att hantera stigande förvaltningskostnader.
– Med tre älgförvaltningsområden i stället för dagens nio skulle vi kunna sänka fällavgifterna, säger Johan Varenius, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Södermanlands län.

Under sommaren har länsstyrelsens höjning av fällavgifterna i Södermanland fått många att reagera. Fällavgiften för en vuxen älg har höjts till 1.500 kronor, en kalv kostar 500 kronor. Det är en höjning med 500 kronor för vuxen och 300 kronor för kalv.

Men trots den höjning kostar förvaltningen mer än vad fällavgifterna ger. Jonas Fransson, länsordförande i Jägareförbundet Södermanland, var en av många som reagerade på beslutet.

Jonas Fransson varnade för att höjningen kan leda till att små älgar aldrig skjuts, och det leder till en sämre förvaltning.

 

Pengarna räcker inte

Men att kostnaderna för förvaltningen inte täcks av fällavgifterna är ett besvärande faktum.

Länsstyrelsens egna kostnader beräknas till 300.000 kronor.

Johan Varenius, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Södermanland. Foto: Privat

– Fällavgifterna täcker inte heller vår del av förvaltningen, vi får skjuta till andra medel för att täcka våra kostnader, säger Johan Varenius.

Med nio förvaltningsområden och sex ledamöter i varje område ska fällavgifterna också täcka den posten, beräknad till drygt 390.000 kronor. Totalt kostade älgförvaltningen jaktåret 2018/2019 var 741.230 kronor.

Samtidigt fick länsstyrelsen in 412.600 kronor i fällavgifter.

Efter höjningen har många förslag på besparingar framförts. Ökad digitalisering och samförvaltning av allt vilt är några av förslagen.

Men faktum kvarstår.

Älgstammen minskar samtidigt som förvaltningskostnaderna ökar.

 

Få älgar att förvalta

För 15 år sedan sköts det 2.094 älgar i Södermanland. Förra året fälldes 759 älgar.

Nu har länets nio förvaltningsområden, viltförvaltningsdelegationen och de 43 älgskötselområdena som finns registrerade i länet fått frågan om hur de vill hantera situationen framöver. Remissrundan ska mynna ut i ett konkret förslag.

– Det här är inget som länsstyrelsen ska bestämma, men om vi minskar från nio till exempelvis tre förvaltningsområden så minskar också kostnaderna med 260.000 kronor. Då kan vi sänka fällavgifterna till den tidigare nivån, säger Johan Varenius.

Han jämför situationen i Södermanland med Jämtland. I Södermanland är de flesta förvaltningsområdena runt 50.000 hektar. Nio områden hanterar en avskjutning på drygt 700 älgar vilket ger landets högsta fällavgifter.

Jämtland med landets lägsta fällavgifter hanterar en avskjutning på strax under 15.000 älgar, fördelat på sex förvaltningsområden.

 

Större än hela länet

– Där är det minsta förvaltningsområdet 250.000 hektar större än hela Södermanland. Jag vill inte säga att vi har en dyr förvaltning, men i förhållande till intäkterna så kan den uppfattas som dyr, säger Johan Varenius.

Länsstyrelsen vill se konstruktiva förslag för att hitta en bättre lösning.

– I teorin är allt möjligt, men det är inte helt enkelt. jag hoppas att remissrundan ger konkreta förslag och till älgjakten 2021 kanske vi har genomfört en förändring, säger Johan Varenius.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev