Jonas Fransson, ordförande i Jägareförbundet Södermanland, tror att höjda fällavgifter kan leda till att jägarna struntar i att skjuta små älgar, där avgifterna ”äter upp” en stor andel av köttvärdet. Foto: Johnny Olsson och Marie Carlsson

Länsordföranden: ”Avgörande för om en älg skjuts eller inte”

Premium

Jonas Fransson är ordförande i Jägareförbundet Södermanland. Han tycker att länsstyrelsens beslut att chockhöja fällavgifterna till höstens älgjakt är mycket olyckligt.

– Detta kan faktiskt bli avgörande för om en älg skjuts eller inte. Jag tycker det är djupt tragiskt att vi har ett älgförvaltningssystem där ekonomi kan komma att styra om en älg skjuts.

Han anser att risken är stor att jägare kan komma att avstå skott mot små älgar, eftersom fällavgiften kommer att motsvara så mycket som 30–40 procent av köttvärdet.

 

Föreslår två områden

Markägar- och jägarorganisationer har ombetts av länsstyrelsen att se över om nuvarande antal älgförvaltningsområden, nio stycken, är lämpligt och komma in med förslag på andra eventuella lösningar.

– Vi har börjat se över det här, från länsföreningen har vi föreslagit två områden i stället för nio, men det blir förmodligen tre. Vi hade hoppats på att ändringen skulle ske direkt, redan före årets jakt, men den blir verklighet tidigast nästa höst, säger Jonas Fransson.

 

Sänkta kostnader

Han anser att en reducering av antalet älgförvaltningsområden skulle minska administrationen och leda till sänkta kostnader. Och som ett resultat av detta också sänkta fällavgifter.

– Nu kom en rejäl ökning i stället, säger Jonas Fransson, och framhåller att jägarna redan betalar mycket för att kunna jaga.

Han ser en risk att det blir en ond cirkel med ännu färre skjutna älgar och därmed ännu mindre intäkter till länsstyrelsens administration.

 

Tre snabba frågor till länsstyrelsen

 

Johan Varenius. Foto: Privat

Landsbygdsdirektör Johan Varenius på länsstyrelsen i Södermanland svarar på Svensk Jakts frågor.

 

• Hur kan älgjaktsadministrationen vara så omfattande, att dramatiska höjningar av fällavgifterna krävs, när det fälls allt färre älgar i Södermanland?

– Vi har nio ÄFO vilket gör att 54 ledamöter ska ha ersättning. Vi skjuter drygt 700 älgar.

 

• Behöver inte länsstyrelsen minska sin administration när färre älgar skjuts? Arbetet som krävs bör ju minska i motsvarande mån.

– Länsstyrelsen tar i dag inte ut full ersättning för de omkostnader för det arbete som görs med älgförvaltningen.

 

• Används pengar från fällavgifterna även till annan administration på länsstyrelsen, som administration av dov- och kronvilt?

– Nej!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev