Stora namninsamlingar är viktiga och gör avtryck i Bryssel. Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius flankeras av Jägareförbundet Johan Svalby (till vänster) och Faces ordförande Torbjörn Larsson (till höger). Foto: Alexander Louvet/Powershoots

Historisk namninsamling för jakten överlämnad

Drygt 360 000 personer har skrivit under den namninsamling som den europeiska jägarfederationen Face tagit initiativ till. På tisdagen överlämnades den till EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.

Med namninsamlingen ”Signforhunting” uppmanar Face de viktigaste europeiska institutionerna att förbättra samarbetet med jägarna – till fromma för både naturskyddet och jaktens framtid.

Det är första gången Europas jägare genomför en liknande kampanj. Responsen i den samlade jägarkåren blev också stor. Drygt 360 000 personer har skrivit under, i Sverige har cirka 12 procent (nästan 38 000 personer) av jägarkåren deltagit.

Massiv mobilisering

– Vi är glada över att se en så massiv mobilisering av Europas jägare. Detta är inte bara en stor vinst för jägarna, utan för natur- och bevarandeinsatser över hela Europa, säger Faces ordförande Torbjörn Larsson i ett pressmeddelande.

EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius tog på tisdagen emot namninsamlingen:

– Jag är glad över möjligheten att officiellt ta emot underskrifterna av Faces namninsamling om naturskydd. Många punkter i framställningen visar vår gemensamma oro och beslutsamhet att framgångsrikt ta itu med utmaningen att stoppa och vända den dramatiska förlusten av biologisk mångfald, sa han.

Positiv kraft

Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson säger att Face och Jägareförbundet vill ändra på EU-kommissionens negativa syn på jägarkåren.

– Jägare är en positiv kraft som vill bevara och utveckla den biologiska mångfalden. Vi hjälper till i miljöarbetet och står upp för demokratiska ideal. Den signalen hoppas jag går fram, säger Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev