Publicerad 27 juli 2022 - 15:42

Varför ska man skriva under #SignForHunting?

EU-kommissionens inblandning i vargförvaltningen, vapenlagar och förslag om jaktförbud har fått jägarorganisationer runt om i Europa att starta en kampanj – #SignForHunting – som de vill att alla jägare skriver under. Men vad är det för kampanj?
Vi ställde frågan till Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.

– Det är en kampanj för att protestera mot EU-kommissionens klåfingrighet och motstånd mot jakt och viltförvaltning. Vi har under många år sett hur EU-kommissionen – för det är kommissionen som kampanjen riktar sig mot – har gjort väldigt mycket för att försvåra och krångla till jakten i Europa. Vargar, vapen, korpen, änder, gäss och att införa jaktförbud är några frågor där kommissionen ställer till problem för oss i Sverige.

– Kampanjen har startats av FACE, som är jägarnas samarbetsorganisation på Europanivå.

 

Men det är väl en namninsamling?

– Ja, man ska gå in på webbsidan SignForHunting.com och skriva under. Därefter får man ett verifieringsmejl som ska godkännas för att rösten ska räknas. Processen med mejladress är viktig, eftersom den visar att det finns en människa bakom varje underskrift. Annars kan motståndare gå in och underteckna med ”Kalle Anka” och sedan ifrågasätta kampanjen.

 

Gör sådana här namninsamlingar någon nytta?

– I Sverige är det befogat att ställa den frågan. Men i EU är det annorlunda. Där ses namninsamlingar som ett uttryck från medborgarna. Om de hade saknat betydelse hade nog inte jaktfientliga grupper gjort så många namninsamlingar som de gör.

– Det är första gången vi gör en sådan här sak, vi lär oss och behöver bli bättre på att nå ut till medlemmar och andra jägare. Vi behöver och vill vi visa upp det stora missnöje som finns mot EU-kommissionen.

 

Hur går det?

– I Sverige har vi fått in 7.300 namnunderskrifter och över 70.000 totalt. Det är alldeles för lite. Vi borde i Sverige kunna nå upp till åtminstone 50.000 underskrifter till 26 oktober, när kampanjen avslutas.

– Det tar bara cirka två minuter att gå in på sidan, skriva sitt namn och sin mejladress och därefter godkänna verifieringsmejlet. Alla jägare med familjer borde skriva under. Ju fler vi blir, desto starkare signal till EU om att medborgarna inte är nöjda med kommissionens syn på jägare och jakt.

 

Hur många namnunderskrifter vill man få ihop?

– Så många som möjligt. Ju fler desto bättre. Det borde vara realistiskt att minst 30 procent av medlemmarna skriver under. Lyckas alla länder med det blir det en kraftig signal till EU-kommissionen.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram