”Havsörnen bakom ejderns minskning”
Ejdern har minskat med 90 procent i Stockholms skärgård. Orsaken stavas enligt vissa forskare havsörn.
Ejdern har en tuff tid i skärgården. Vetenskapsradions program Klotet beskriver Stockholms skärgård som ett dödens landskap.
Sedan millennieskiftet har antalet häckande par i populationen rasat.
– Det har gått jättefort. På tjugo år har mer än 50 procent av skärgårdens 100.000 par försvunnit. De finns inte längre. De är borta, säger ornitolog Claes Kyrk till Sveriges Radio.
Ökad dödlighet bland honor
Enligt ejderforskare Mikael Kilpi är troligtvis havsörnen den främsta orsaken till minskningen.
– Centrala skärgårdshavet vid Åland har populationen kollapsat. Den populationsmaskinen finns inte längre. Det fanns tidigare 50.000–60.000 häckande ejdrar där. Nu är fem procent kvar, säger Mikael Kilpi till Sveriges Radio.
– Nedgången beror på att dödligheten på ruvande honor har stigit kraftigt och det är en följd av predation. I Finland har mink och mårdhund pressat ut ejdern i ytterskärgården och där har havsörn kunnat ta för sig, säger Mikael Kilpi.
Stort bestånd
Det finns just nu mer havsörn än någonsin under modern tid, vilket är goda nyheter efter att den stora rovfågeln närmast ha varit utrotad under 1970-80-talet.
Sjöfågelstam i spillror – predatorer gör rent hus i Ålands skärgård
– Hela beståndet är på cirka 1.000 par. Det är svårt att veta säkert. Men jag tror inte att havsörn som art kan ligga bakom ejderns stora minskning. Jag tror på flera samverkande orsaker, säger havsörnsforskare Peter Hellström till Sveriges Radio.
Unga örnar
Mikael Kilpi tror att en ung havsörnspopulation är främsta källan till minskningen.
”Ta bort så många markpredatorer som möjligt. Det börjar bli bråttom.”
– Ejderforskaren Mikael Kilpi
– Det är unga örnar som rör sig i flockar i ytterskärgården som ställer till det. Det finns för många unga örnar. Vid Gotland är ejdern så gott som borta. Från 2007 fanns det mycket ejder, nu knappt någon kvar. Huvudorsaken till detta är havsörnen tror jag, säger Mikael Kilpi, som har en lösning på problematiken.
– Låt ejdern komma närmare människor. Var i er skärgårdsstugor så mycket som möjligt på våren, då skräms havsörnen. Se även till att ta bort så många markpredatorer som möjligt. Det börjar bli bråttom, säger ejderforskare Mikael Kilpi till Sveriges Radio.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.