Från att ha räknats i tusentals häckande par konstaterades bara ett par hundra häckningar av vitkindad gås på Gotland. Anledningen till tillbakagången är en ständig närvaro av havsörnar under häckningssäsongen. Foto: Jan Henricson och Kenneth Johansson

Havsörnen gör rent hus bland vitkindade gäss

Häckningen av vitkindade gäss på Gotland har gått spikrakt nedåt. Antalet häckande par har minskat från 4.700 par till 200 den senaste inventeringssäsongen. Nedgången orsakas av kraftig predation från havsörn.

Kjell Larsson, professor vid Linnéuniversitet, beskriver i SR Gotland hur häckningen av vitkindad gås har kraschat på öns omgivande holmar. Vid häckningen 2020 blev endast några tiotal ungar flygfärdiga.

– Som mest häckade 4.700 par vitkindade gäss på holmarna runt Gotland. Sedan dess har det rasat så att vi har mindre än 200 par kvar, säger Kjell Larsson till Sveriges Radio.

Sjöfågelstam i spillror – predatorer gör rent hus i Ålands skärgård

Han förklarar också ejderns kraftiga tillbakagång med havsörnens återkomst. Från att det funnits så mycket ejder på Gotland att det knappast var lönt att räkna dem, finns nu i princip ingen ejder kvar.

– Havsörnen är ständigt närvarande under våren. Sedan 2007 har ejderpopulationen minskat med 95 procent, säger Kjell Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev