Skogshare, fälthare och gnagare drabbas av harpest. Även människor kan drabbas och jägare är i riskzonen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Harpest – här finns de konstaterade fallen

Premium

Harpest härjar på flera platser i landet. Rapporter om döda harar kommer från Skåne till Norrbotten och i flera fall har det konstaterats att hararna drabbats av harpest. SVA har en kartbild över konstaterade fall under året.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har under året undersökt ett antal döda harar där harpest konstaterats. På SVA:s hemsida finns all information och även en karta över rapporterade döda harar och konstaterade fall av harpest.

Konstaterade fall av harpest under 2019. Karta: SVA

 

Många fynd

Kartbilden beskriver ett stort antal döda harar och konstaterad smitta i Norrbottens kustland, men också fall av harpest i Jämtland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Jönköping och Västra Götaland.

Erik Ågren, SVA.
Foto: Lars-Henrik Andersson

I Västra Götaland finns ett stort antal rapporter om döda harar i Göteborgsområdet, och där har också harpest konstaterats av SVA.

– Det är viktigt att SVA får in rapporter och, när det är möjligt, även prover för undersökning av harpest och andra smittor hos harar som hittas döda. År 2015 var det senast ett större utbrott av harpest i Norrbotten och Västerbotten, där även många människor drabbades av sjukdom, säger biträdande statsveterinär och viltpatolog Erik Ågren, SVA.

 

Jägare i riskzonen

Harpest sprids vanligtvis via myggor som överför bakterien när de suger blod. Smittan kan även överföras vid kontakt med sjuka eller döda djur, genom infekterat kött eller smittat vatten.

Jägare som jagar hare eller på annat sätt hanterar harar riskerar att drabbas av harpest, som kan leda till feber, huvudvärk, bölder och andra besvär. Svensk Jakt har tidigare berättat om pågående forskning för att hitta ett vaccin mot smittan.

Vid all hantering av döda harar rekommenderas handskar och det är viktigt att tvätta händerna efteråt.

Rapport om döda harar kan lämnas via webbformuläret rapporteravilt.sva.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev