Mikael Norman är inte nöjd över licensjaktbeslutet. Foto: Kristoffer Pettersson

Här stoppades vargjakten – besvikelse när nytt beslut uteblev

Totalt 18 vargar ska fällas i Gävleborg – men inget av de utpekade reviren finns i Hälsingland.
– Det är beklagligt. I de norra delarna av kommunen har vi fortfarande revir kvar – som vi fick avbryta jakten på i fjol, säger Mikael Norman som är ordförande i Färila och Kårböle jaktvårdskrets.

Förra året beslutades om licensjakt på Prästskogsreviret i de nordvästra delarna av Ljusdals kommun. Beslutet överklagades och stoppades av rätten, eftersom reviret delas med det norra rovdjursförvaltningsområdet.

 

”Gärna fortsatt”

I stället meddelade Länsstyrelsen Gävleborg att jakten skulle ske i reviret Skrottmyran, även det i norra delarna av Ljusdals kommun. Men innan licensen fyllts och reviret tömts på vargar avlystes jakten. 

– Vi hade gärna fortsatt där, säger Mikael Norman som menar att det fanns en förhoppning bland de lokala jägarna att jakten skulle få fortsätta i år.

Så blir 2023 års licensjakt på varg

Minska tätheten

Årets licensjakt i Gävleborg omfattar i stället tio vargar i reviren Ödmården och Mörtsjön, samt åtta vargar i Tinäset-reviret som delas med Dalarna.

Länsstyrelsen skriver att reviren är belägna i landets mest vargtäta områden och att jakten syftar till att minska tätheten av revir och koncentrationen av varg.

Mikael Norman tror att fördelningen i grunden handlar om att Hälsingland fick jaga förra året, och att det i år var Gästriklands tur.

 

[totalpoll id=”188853″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev