Veterinär Erik Ågren, till vänster, instruerar Billy Fjellström hur han ska gröpa ur hjärnstammen på lammskallen. Principen är densamma som provtagning från en älgskalle. Foto: Lars-Henrik Andersson

Här lär sig jägarna hjälpa myndigheterna lösa CWD-gåtan

Premium

Det finns idag ingen analysmetod som kan svara på om CWD hos älg uppkommit genom smitta eller om den uppkommit spontant.
Svenska myndigheter hoppas nu att genom den omfattande provtagning på älg som kommer ske i Arjeplog och Arvidsjaur kunna bevisa att det finns en åldersrelaterad, ej smittbar variant av CWD.

Jägarna kommer, som Svensk Jakt tidigare skrivit, få en nyckelroll i arbetet med att försöka få mer kunskap om CWD, eller avmagringssjuka som den också kallas. Framför allt om de älgar som får CWD har drabbats via smitta från andra hjortdjur eller om det handlar om en spontan uppkomst. Den teori svenska myndigheter jobbar efter är att de två fall som hittills konstaterats i Sverige (Arjeplog och Arvidsjaur) handlar om åldersrelaterad, ej smittbar, CWD. Men myndigheterna vet inte med säkerhet.

Erik Ågren, veterinär vid SVA, förevisar hur CWD-provtagning går till. Maria Cedersmyg, Jordbruksverket, filmade med mobilen, en film som projicerades upp på en stor filmduk så alla 230 jägare kunde se hur det går till att ta ett CWD-prov. Foto: Lars-Henrik Andersson

Behöver jägarnas hjälp

Därför krävs en omfattande provtagning för att forskare och veterinärer ska kunna ha chans att få svar på sina frågor.

– Får vi in tillräckligt många prover skulle vi kunna slå fast att det rör sig om en icke smittbar variant. Den utökade provtagningen syftar också till att kunna sätta in åtgärder om det rör sig om en smittsam variant. Men är det en spontant uppkommen variant av CWD som vi har här i Sverige så kan vi visa omvärlden och andra experter via den omfattande provtagningen, att det här bara finns på äldre djur och att den kanske inte är smittsam, säger veterinär Erik Ågren, chef för viltsektionen vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Förutom att skicka in prover från hjärnstammen och lymfkörtlar ska jägarna även skicka in underkäken så att älgarna kan åldersbestämmas.

Jägarna samlades runt förberedda bord där förevisade veterinärer hur provtagningen går till och därefter fick jägarna själva öva att ta ur hjärnstamm och lymfkörtlar ur lammskallen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Första fallet

Det var i våras som en älg utanför Arjeplog konstaterades ha CWD samt en älg utanför Arvidsjaur.

Nu hoppas Jordbruksverket och SVA få in nära 800 prover från de älgar som beräknas fällas under höstens jakt i älgförvaltningsområde tre, Arjeplog och Arvidsjaur.

I maj hölls ett informationsmöte för jägarna, ett möte som i går kväll följdes upp med en utbildningsinsats. Cirka 230 jägare hade sökt sig till Medborgarhuset i Arjeplog för att praktiskt lära sig ta CWD-prov.

Erik Ågren demonstrerade först hur det går till med hjälp av en älgskalle. Därefter delades jägarna in i grupper och fick praktiskt själva öva på att gröpa ur hjärnstammen och leta upp lymfkörtlarna, samt bena ut underkäken. Övningen skedde på skallar från lamm, lite mindre än älgskallar, men principen för provtagning är densamma.

Även en del av underkäken ska skickas in för att SVA ska kunna åldersbestämma älgarna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Försvårar kötthantering

Erik Ågren fick bland annat frågor om kötthantering och hur de som jagar i väglöst land ska hantera proverna.

Enligt Erik Ågren behöver proverna inte vara färska och det funkar att frysa ner dem.

– I första hand är det tänkt att provsvar ska kunna komma innan man styckar, säger Erik Ågren.

Men han rekommenderar jägarna, framför allt de som jagar i väglöst land med långa transport- och logistikled, att vara noga med att märka köttförpackningarna efter styckning och inte äta köttet innan provsvaren kommit.

Det kom också frågor under mötet om sanering av slakthus, skottplats och utrustning i de fall älgar skulle bära på CWD. Jordbruksverket uppger nu att det kommer avgöras från fall till fall, och att det ska fungera praktiskt.

SVA har som mål att jägarna ska få provsvaren inom en vecka.

I samband med utbildningskvällen delades provtagningskit ut till jaktlagen och de finns även att beställa. SVA och Jord bruksverket informerade även hur blanketterna, eller remisserna som de kallas, ska fyllas i.

SVA har tagit fram ett provtagningskit som nu jägarna ska få för att kunna ta prover från skjutna älgar. Foto: Lars-Henrik Andersson

En utmaning

Magdalena Rosie, Radnejaur, var en av de många jägare som testade på att ta ett CWD-prov. Hon har jagat i två års tid och hoppas snart få fälla sin första älg.

– Jag kommer nog sköta det administrativa runt det här. Provtagningen blir nog en utmaning för alla jaktlag, men det är viktigt att vi gör det här. Sedan beror väl utmaningen på i vilket område man jagar, men det här kommer vi att fixa, säger hon.

Billy Fjellström jagar i väglöst land efter Laisälven och hade en del frågor runt det praktiska.

– Själva provtagningen är inga problem, men vi har långt att färdas till jaktmarkerna. Vi grovstyckar i skogen. Men vi kommer inte avbryta jakten och åka enkom för ett provsvar utan kommer nog samla ihop och skicka när vi kommer tillbaka från jaktmarkerna. Vi ligger ju ute i flera dagar. Sedan är frågan om vi måste åka tillbaka och sanera skott- och styckplats om det visar sig att en älg hade CWD? Det här medför en del utmaningar för oss som jagar i väglöst land, men det var en bra utbildning, säger han.

Karolina Wall, veterinär vid Jordbruksverket, tycker att jägarna ska ha en stor eloge.

– Det var jättebra uppslutning, säger hon.

I dag fredag kommer jägarna i Arvidsjaur få samma utbildning.

SVA har lagt upp en film som visar hanteringen och provtagningen. Så här tar du CWD-prov:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev