En hård vinter och en extremt varm och torr sommar har inte nämnvärt påverkat kalvvikterna, enligt länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Kenneth Johansson

Här håller kalvarna vikten

Låg kalvvikter har noterats i delar av Sverige, men i Dalarna har älgkalvarna hållit vikten.
– Årets extrema väder har påverkat kalvvikterna högst marginellt, sammanfattar länsstyrelsen i Dalarna.

Efter larmrapporter om små kalvar fanns det även i Dalarna en oro över hur en hård vinter och sommarens torka skulle påverka älgstammen. Men oron visade sig vara obefogad.

Kalvvikterna har enligt länsstyrelsens kartläggning minskat något, men inte alls i en alarmerande omfattning.

Istället följer viktminskningen en tydlig trend under flera år, som kan förklaras av att jägarna numera skjuter allt fler kalvar tidigt under jakten.

Kalvvikterna i Dalarna de senaste fem åren. Diagram: länsstyrelsen i Dalarna

Marginell minskning

– Årets vikter är i medeltal de lägsta under perioden, men ligger bara 0,6 procentenheter under medelvikten för jaktåret 2016/2017 och 1,4 kg under medelvikten för hela femårsperioden, skriver länsstyrelsen i ett nyhetsbrev.

Andelen lätta kalvar, under 50 kilo, har ökat och andelen tunga kalvar, över 80 kilo, har minskat under de senaste fem åren. Medelvikten för de senaste fem åren ligger på 69,1 kilo, och årets slaktvikter under perioden från jaktstart i september till sista oktober landar på 67,7 kilo.

– Kraven på en hög andel kalv i avskjutningen och kraven på måluppfyllnad kan ha gjort länets jägare mer medvetna om vikten av att hänga med vad gäller kalvavskjutning redan tidigt på säsongen, menar länsstyrelsen i Dalarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev