I betänkandet till ny djurskyddslag sägs att hållandet av vildsvin i hägn för träning och test av hundar bör utredas och vid behov regleras. Foto: Jan Henricson

Hägnade vildsvin i skottgluggen

Det är inte bara grythundsverksamheten som hamnar i skottgluggen i förslaget till ny djurskyddslag. Utredaren omnämner också vildsvin och hare i hägn i sitt betänkande.

Nyligen berättade Svensk Jakt att i förslaget till ny djurskyddslag ingick ett förbud mot grytanlagstester där levande grävling används. Men regeringen gör ett undantag för sådan verksamhet i avvaktan på ytterligare utredning.

 

Vildsvin och hare

I samband med en sådan utredning kan också annan hundträning sättas under lupp. I betänkandet nämns under rubriken ”Träning av och tävling med djur” särskilt att hållandet av vildsvin i hägn för hundträning bör ses över samt regleras vid behov.

Detsamma gäller hare i hägn samt det man omnämner som ”viltfågel”, även om det är oklart vad som menas med det sistnämnda. Möjligtvis kan det gälla fasaner och rapphöns som sätts ut i marker där fågelhundsprov ska genomföras.

 

Hägnträning viktig

Att ha möjlighet att träna och testa hundar på hägnade vildsvin är mycket viktigt för jägarna och för vildsvinsförvaltningen. Vid anlagstester i av Kennelklubben särskilt certifierade hägn, kan man bland annat se vilka hundar som är lämpliga för jaktformen, och vilka som inte bör användas vid vildsvinsjakt.

I särskilda harhägn kan stövare bland annat präglas på att det är just hare de ska jaga, vilket underlättar arbetet med att göra dem rådjursrena.

Vid anlagstester i certifierade hägn kan man se vilka hundar som är lämpliga för jaktformen, och vilka som inte bör användas vid vildsvinsjakt. Foto: Marie Gadolin

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev