Grävlingar som används i samband med anlagstest för grythundar är i regel mycket välmående. Som Kalle på bilden som uppenbarligen både mår bra och är förtjust i sin husse Ingemar Larsson. Foto: Barbro & Rolf Zetterberg

Hot mot grytjakt i ny djurskyddslag

I den nya djurskyddslag som presenterades förra veckan föreslår regeringen förbud mot träning och prov med djur som man anser utsätts för lidande. Grytanlagsprov där levande grävling används ska emellertid undantas från förbudet. I varje fall tills vidare.

Jakten och därmed viltet regleras i jaktlagstiftningen. Särskilt mycket som påverkar jägarna finns inte i djurskyddslagen, men i det förslag som nu ska gå på remiss till lagrådet finns ett par punkter som berör. Det gäller grytjakt och utsättning av vilt.

Under punkten ”Djur får inte tränas för eller användas vid prov på ett sådant sätt att de utsätts för lidande” beskriver regeringen den föreslagna förändringen av paragraf 17 i djurskyddslagen. Där regleras att det är förbjudet att använda djur vid tävling på ett sätt som utsätter det för lidande.

 

Ett undantag

Nu vill man utöka förbudet till att omfatta även träning för eller användning vid prov. Och det är här jägarna som arbetar med grythundar och därmed också grythundsjakten riskerar att komma i kläm.

Enligt förslaget kommer inte heller prov där man använder djur som är i gott skick (grävlingarna som används i sådana här sammanhang är i regel mycket välmående) att vara tillåtna. Regeringen skriver:

”Ett prov som genomförs i dag och som kan komma att omfattas av förbudet är grytanlagsprov för jakthundar i vilka levande grävling används.”

Något direkt förbud blir det alltså inte. Man skriver särskilt om grytanlagsproven att regeringens avsikt är att undanta dessa från förbudet i avvaktan på ytterligare utredning.

 

Djurskydd vid jakt

I utredningen som ligger till grund för lagstiftningen föreslås att utsättning av vilt endast får ske om det finns eller har skapats goda levnadsbetingelser för djuren. Vilt är i det här sammanhanget ett större begrepp än vad vi annars tänker oss, bland annat omfattas även fisk.

Men regeringen anser även i det här fallet att frågan behöver utredas ytterligare. Man skriver att det kan finnas behov av att stärka djurskyddet för djur som sätts ut för jakt och fiske, men att innan en bestämmelse om det införs i djurskyddslagen behövs mer kunskap.

Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten ska få ett gemensamt uppdrag att utreda vilka konsekvenser ett djurskyddskrav vid utsättning skulle få.

Utsättning av vilda djur, bland annat gräsänder, kan komma att regleras ytterligare och omfattas av djurskyddslagen. Foto: Jan Henricson

Fasan och gräsand

I sammanhanget konstaterar man också att utsättning av vilt regleras i jaktförordningen som säger att utsättning av vilt är förbjuden, men att Naturvårdsverket kan medge undantag.

Till exempel att tillåta att utsättning av fasan, rapphöns och gräsand får ske om jakträttshavaren ger sitt medgivande, och under förutsättning att utsättningen sker inom områden där arten förekommer eller har förekommit i vilda stammar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev