Jakthundsklubbar och jägarföreningar i Norrbotten är starkt kritiska till länsstyrelsen. Anledningen är att länsstyrelsen är negativ till att regeringen vill ge svenska jägare förtur till fjälljakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vem har rätt till jakt och fiske på statens mark? Renmarkskommittén får kritik av minoritetsgrupper i norra Sverige. Foto: Lars-Henrik Andersson

Glömd minoritetsgrupp protesterar mot renmarksutredningen

Tornedalingar, kväner och lantalaiset ingår inte i den så kallade renmarksutredningen, vilket har fått minoriteternas företrädare att skriva till Europarådet med krav på upprättelse.

Minoritetsgrupperna som förenas av språket meänkieli anser sig uteslutna, förminskade och diskriminerade jämfört med samerna i den utredning som pågår. Där ska samernas rätt till bland annat jakt och fiske regleras, men de nämnda minoritetsgrupperna, som alla finns i norra Sverige, finns inte med i utredningen.

Förminskade

– Regeringen har inte tagit på allvar det riksförbundet och föreningen under utredningens tid framfört. Uteslutningen, förminskningen och diskrimineringen av den nationella minoriteten fortgår med polarisering och stärkta motsättningar folkgrupper emellan som resultat, säger Terje Raattamaa, vice ordförande STR-T och ordförande för SK-LT i ett pressmeddelande.

Stora organisationer kräver ändringar i direktiven om fjälljakten

Förbundet menar att renmarksutredningen utgår från en mycket smal historiebeskrivning med stora brister. Man ser det som mycket allvarligt och utredningen och dess direktiv riskerar att sätta en hel folkgrupp i historisk skugga.

Glömd folkgrupp

– Det handlar om att man fråntar oss förutsättningar att bibehålla och utveckla vår kultur och våra traditioner. Man håller oss utanför en sakfråga som berör vår folkgrupp i allra högsta grad och beskriver våra lagstadgade rättigheter som behov, säger Eva Kvist, sammankallande i STR-T:s arbetsgrupp i renmarksfrågan och verksamhetsledare STR-T.

Skrivelsen har även skickats till regeringskansliet och de politiska ledamöterna i renmarkskommittén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev