Girjasdomen får följdverkningar för all fjälljakt
PremiumGirjasdomen kommer få följdverkningar för all fjälljakt på statlig mark i fjällvärlden. Den bedömningen gör jurister som Svensk Jakt pratat med.
Domen är prejudicerande och så här har domstolen resonerat.
Fem justitieråd i Högsta domstolen har prövat frågan om Girjas sameby har rätt att upplåta småviltjakt och fiske på samebyns område.
Så här säger justitierådet Sten Andersson:
– Det här är en tvist om jakt- och fiskerätt. Det är upplåtelserätten som stått i fokus. I lagen har samebyn ingen rätt att upplåta jakt och fiskerätt. Högsta domstolen fastställer dock att samebyn har rätt att upplåta jakten och fisket och att staten inte har någon motsvarande rätt. Enligt rennäringslagen har samebyn egentligen inte rätt att upplåta jakten och fisket.
– Men. Läser man förarbetena till lagstiftningen skulle lagen så skulle lagen kunna förstås på det viset att lagstiftaren utgått från att samebyn även har rätt att upplåta jakten och fisket. Att lagstiftaren ändå har överlämnat till länsstyrelserna att besluta om upplåtelserna kan förklaras med att man ansett att samebyarna inte ansetts ha förmågan att sköta upplåtelserna och att länsstyrelserna tilldelats uppgiften för samebyarnas räkning. Har det den innebörden skulle det kunna strida mot diskrimineringsförbudet, säger Sten Andersson.
Sten Andersson berättar att domstolen inte prövat äganderätten till området.
– Domstolen är enig. Samtliga ledamöter är eniga om att resonemanget om urminnes hävd innebär att samebyn ska vinna målet, säger han.
Omfattande mål
Enligt justitierådet Anders Eka, ordförande, är det ett av Högsta domstolens mest omfattande mål på många, många år.
– Det har varit komplicerat genom att det har handlat om ett stort material och historiska förhållanden, som det inte finns så mycket dokumentation om. Det handlar om gammal lagstiftning ända tillbaka till 1500-talet, säger han.
– Högsta domstolen är en prejudikatinstans och då får man förutsätta att det resonemang och de grunder som domstolen kommit fram till kommer få genomslag i andra liknande tvister. I det här målet har samebyn fått framgång på grund av att samebyn anses ha förvärvat upplåtelserätten genom urminnes hävd och det har ju varit beroende av omständigheterna så vitt gäller Girjas område, då får man göra bedömning i andra fall om samma historiska omständigheter gäller, säger Sten Andersson.
Anders Eka menar också att man i andra eventuella domstolsförhandlingar måste ta ställning till om omständigheterna är liknande som i fallet med Girjas.
– Men det är klart de allmänna juridiska resonemangen och slutsatser i domen innebär att man kan hämta argumentation från domslutet och utgör en utgångspunkt för fortsatta prövningar, säger Anders Eka.
– Domen innebär ett ökat krav på politikerna att ta tag i de här frågorna, så att man får en lösning som gäller för hela landet. Politikerna kan lagstifta om hur man ska lösa det här. Man kanske måste lösa in jakt- och fiskerätten, säger Anders Iacobaeus, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet.
30 miljoner kronor
Staten ska också ersätta samebyn för rättegångskostnaderna. Totalt handlar det om drygt 30 miljoner kronor, enligt Sameradion.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.