Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att de vargar som kommer till Norrbotten oftast är av finsk-rysk ursprung – alltså vargar som Naturvårdsverket vill ska vandra vidare, ner till det så kallade ”vargbältet”. Foto: Lars-Henrik Andersson

Genetiskt viktiga vargar bromsar skyddsjakt i Norrbotten

Premium

De senaste fem åren har länsstyrelsen i Norrbotten fått 14 ansökningar om skyddsjakt på varg. Inte en enda har beviljats. Enligt länsstyrelsen beror det på flera orsaker. Den främsta är att det handlar om genetiskt viktiga vargar som Naturvårdsverket vill ska vandra söderut till vargbältet i Mellansverige.

Under senhösten 2019 har ett par vargar med finsk-ryskt ursprung rört sig i Norrbotten. Och i våras konstaterades en varg med samma ursprung i skogarna kring Överkalix. En individ som försvann, men som dök upp igen i november, i södra delen av länet. Länsstyrelsen utesluter inte att det nu kan finnas tre vargar i Norrbotten.

Län för län: Så hanteras skyddsjakten på varg

Under hösten lämnade flera samebyar in ansökan om skyddsjakt, men ännu har inte länsstyrelsen tagit något beslut beträffande dessa ansökningar. I augusti rev en varg renar och det har även tidigare funnits en skadebild, om än i begränsad omfattning, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har sedan 8 augusti 2019 dokumenterat åtta vargrivna renar. En av vargarna har även rivit älg.

 

Svårt att överblicka

Enligt länsstyrelsen är den verkliga skadan sannolikt större än vad man kunnat dokumentera då det inte varit bra spårningsförhållanden.

– Samtliga vargar som vi har identifierat i länet är finsk-ryska individer som inte hittats tidigare i Sverige. Det innebär att det är genetiskt viktiga individer och vi bör vara särskilt restriktiva med skyddsjakt för att möjliggöra för vargarna att komma ner till det mellansvenska ”vargbältet”, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Hon fortsätter:

– I år har inte skadebilden varit särskilt stor ännu och berörda samebyar har samlat majoriteten av sina renar i hägn för att undvika skador orsakade av vargen. I dag undersöker vi möjligheterna att förvaltningsmärka vargarna för att kunna hålla koll på dem och kunna förebygga fortsatta skador, det underlättar vårt arbete att hålla koll och ger samebyn möjlighet att flytta sina renar.

 

Kan flyttas söderut

Naturvårdsverket undersöker även möjligheterna att flytta varg från Norrbotten ner till Mellansverige. Att genetiskt viktiga vargar ska vandra vidare är en del i Naturvårdsverkets femåriga plan för genetisk förstärkning av den skandinaviska vargstammen.

När det gäller övriga ansökningar de senaste åren finns det olika förklaringar till varför länsstyrelsen inte beviljat skyddsjakt.

Så vill Naturvårdsverket utveckla skyddsjakten på varg

– 2017 tappade vi kontakten med vargen, också det en finsk-rysk individ, efter att vi gjort ett försök att skrämma, stöta den i förhoppningen att den skulle gå vidare. Förra året hade vi en varg som rörde sig mellan Norrbotten och Västerbotten. I det fallet blev det ingen skyddsjakt på norrbottnisk sida då vargen gick över till Västerbotten och fälldes där, uppger Anna Danell Savela.

Senaste gången en varg fälldes under skyddsjakt i Norrbotten var i december 2014. Då handlade det om en varg med skandinaviskt ursprung som troligen vandrat norrut.

 

Ett mindre antal

Anna Danell Savela menar att handläggarna vid länsstyrelsen i Norrbotten inte är mer restriktiva än sina kolleger i de övriga fjällänen.

Anna Danell påpekar att de 14 skyddsjaktsansökningar som lämnats in inte avser 14 olika individer.

– Många gånger får vi in flera ansökningar på samma vargindivid då de kan röra sig över stora områden och därför beröra flera samebyar. Jag tror att de ansökningar du nämner berör cirka fem vargar totalt.

Hon förklarar att Norrbotten är första steget in för en varg med finsk-ryskt ursprung.

Anna Danell Savela håller det inte alls för omöjligt att skyddsjakt kan komma att bli aktuellt om skadebilden ökar för samebyarna och att vargarna inte visar några tendenser att vandra vidare. Så vida nu inte vargarna flyttas av Naturvårdsverket.

Hon förklarar också att de samebyar som ansökt om skyddsjakt känner frustration över situationen.

– Men vi har en bra dialog med samebyarna.

 

Norrbotten ett transitlän

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att när en varg dyker upp i Norrbotten, där renskötsel till stora delar bedrivs över hela länet, så är det en genetiskt viktig varg med finsk-ryskt ursprung.

– Det är ju sagt att det är viktigt att vi får den här genetiska tillströmningen utifrån till den skandinaviska vargstammen, och därför vill Naturvårdsverket gärna att vargarna vandrar vidare, säger Anna Danell Savela.

På frågan om Norrbotten bedömer skyddsjaktansökningarna annorlunda än Jämtland, där det också bedrivs renskötsel och där en ansökan oftast blir beviljad, svarar Anna Danell Savela:

– Jämtland har ju haft invandring av vargar främst från den skandinaviska vargstammen, och då ligger ribban lägre för att bevilja skyddsjakt.

– Skulle vi bevilja skyddsjakt i ett tidigt skede på en varg med finsk-ryskt ursprung så innebär det ingen genetisk tillförsel och då måste man öka vargstammen söderut för att kompensera. Det här handlar om ett samarbete över hela landet.

Här finns en länk till Naturvårdsverkets femåriga plan för genetisk förstärkning av vargstammen 2016-2020.

 

Läs mer

Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev