Miljöåklagare Lars Magnusson leder nu en förundersökning där några gästjägare gick in på fel mark och sköt en björn. Foto: Lars-Henrik Andersson, Marie Gadolin, Mostphotos

Gästjägare sköt björn på fel mark – förundersökning inledd

Premium

Två gästjägare gick in på ett ståndskall och sköt en björn. Men jägarna saknade jakträtt på den aktuella marken. Nu pågår en förundersökning som leds av åklagare Lars Magnusson.

I början av september gick två björnjägare, som gästjagade i ett viltvårdsområde i Jämtland, in på ett ståndskall för att fälla en björn. När björnen var skjuten visade sig att den var fälld drygt en kilometer in på ett annat viltvårdsområde, där gästjägarna saknade jakträtt.

Ägaren till skogsskiftet där björnen fälldes kom till platsen och ringde polisen. Skytten och hans jaktkompis var kvar på platsen, liksom en av jägarnas pappa, som hade anslutit i samband med att björnen sköts.

 

En hund skällde

– Det är en jägare och tillika markägare i det angränsande viltvårdsområdet som hade tagit in gästjägare. På morgonen hade jag ett snack med den markägaren och var tydlig med att de inte fick komma in och jaga på vårt viltvårdsområde. Jag gjorde det därför att det har varit strul tidigare med den markägaren. Därefter, någon gång senare på dagen, ringde en kompis och berättade att det skällde en hund inne på min mark, berättar ägaren till marken där björnen fälldes.

Björn togs i beslag efter nödvärnssituation

Han fortsätter:

– När jag kom fram till platsen såg jag en bil och sedan hörde jag ett skott som small. Jag lyckades lokalisera jägarna och förklarade för dem att de inte hade jakträtt där och att de skjutit björnen på min mark som ingår i ett viltvårdsområde där de alltså inte har rätt att jaga. Jag ringde därefter polisen som efter mycket om och men kom till platsen.

 

Ta tillbaka anmälan

Markägaren berättar också att han dagen efter händelsen fick frågan av polisen om han ville ta tillbaka anmälan.

– Jag tycker det är konstigt att de frågade det. Sedan undrade de om jag gjorde anspråk på björnen och det gjorde jag naturligtvis. Skytten hade gjort ett så pass grovt misstag att han inte ska ha rätt till björnen. Polisen tog med björnen och lät den ligga ett dygn innan de fick in den i en frys. Köttet blev ju förstört men jag skickade sedan björnen till en konservator för att ta tillvara pälsen.

Markägaren är mycket upprörd över händelsen och tycker en del björnjägare beter sig mycket illa.

– Jag jagar själv björn och sonen lyckades förresten i höst fälla en björn på vår mark. Det jag är emot är den hets som blivit runt björnjakten.

 

Polisen har hållit en del förhör och utreder nu björnjakten där man misstänker att gästjägare sköt en björn där de inte hade jakträtt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Pågår en utredning

Markägaren säger att viltvårdsområdena i trakten där han bor har ett mycket gott samarbete men att det är ett fåtal individer som han anser inte sköter sig och som tummar på både etik och jakträttigheter.

Polisen i Jämtland uppger att det pågår en utredning runt händelsen och att det är åklagare Lars Magnusson som leder förundersökningen.

– Vi har hört några personer. Jag har gett direktiv om att det här behöver utredas ytterligare. Det behövs kanske fler förhör. Det har funnits personer som blivit delgivna misstanke om jaktbrott, säger Lars Magnusson.

Han tillägger dock att dessa personer nu är avskrivna från brottsmisstankar men att det inte är omöjligt att någon annan blir delgiven misstanke om brott beroende på vad utredningen visar och vad som framkommer i nya förhör.

 

Ingen delgiven misstanke

– För närvarande är ingen person delgiven misstanke om brott, förtydligar Lars Magnusson.

Han vill dock inte säga vilka personer, eller hur många personer som polisen har förhört.

– Det utreds som jaktbrott och jag har gett utredningen, som nu bytt handläggare, vissa direktiv. Jag kan inte säga något mer i nuläget, säger Lars Magnusson.

Svensk Jakt har pratat med markägaren och tillika jaktvärden för jaktgästerna i det angränsade viltvårdsområdet.

 

Hade de här jägarna jakträtt?

– Inte där de sköt björnen, säger han.

 

Hade du informerat dem om var de fick jaga?

– Ja, givetvis har jag informerat dem, säger jaktvärden och avslutar samtalet.
Enligt uppgifter till Svensk Jakt kom jaktgästerna från Norge till Jämtland för att jaga björn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev