Trots ett gott bevisläge valde åklagaren att inte väcka åtal för den olagliga älgjakten. Arkivfoto: Lars-Henrik Andersson

Frustrerade jägare när åklagare inte väcker åtal för olaga älgjakt

Känslorna är upprörda bland jägare i skogarna mellan Sävsjö och Vetlanda efter att åklagaren valt att inte väcka åtal mot två män för olaga jakt på älg. Till och med polisen tycker att bevisläget var så gott att saken borde prövats i domstol.

Uppkomsten till polisutredningen var som så ofta i dessa tider ett Facebookinlägg. I det poserade två jägare, som inte är hemmahörande i området, stolt med en nyskjuten älg.

Problemet var att jägare i trakten inte bara kände igen de båda älgskyttarna, utan också platsen där bilden var tagen. Och där hade de båda inte någon jakträtt på älg. En polisanmälan om grovt jaktbrott upprättades.

 

Gedigen utredning

Från början handlade det om två fall av olaga jakt på älg, eftersom ytterligare en slaktplats hittats på marken, men just den utredningen las ner i brist på bevis.

Vetlanda-Posten har i flera artiklar berättat om anmälan och polisutredningen. Nu skriver man att åklagaren väljer att inte väcka åtal, trots en gedigen utredning med både vittnesmål och erkännanden i sak. Enligt åklagaren går det inte att bevisa att älgen sköts med uppsåt.

 

Bild och erkännande

Jägarna i trakten är frustrerade över att det som de ser som ett uppenbart fall av olaga jakt, inte leder till åtal.

– Det fanns ju till och med ett erkännande och en bild. Många frågar sig vad som egentligen krävs och hur det kunde läggas ner. Det finns en stor frustration, särskilt bland de äldre jägarna, säger en av dem till Vetlanda-Posten.

 

Polisen håller med

Utredande polis Emil Johansson håller med jägarna. Han har också förståelse för jägarnas frustration:

– Ja, jag tycker att detta borde hålla för åtal. Vi lägger också ner ärenden när vi märker att de inte kommer att hålla, men i det här fallet tycker jag att det håller för att väcka åtal. Jag delar jägarnas uppfattning och förstår att de blir frustrerade.

– De är inte friade, utan åklagare har inte ens väckt åtal. Jag förstår inte varför detta inte höll för att ta upp i tingsrätten, men när åklagare lägger ner det, så är det ju samma sak som att vi inte skulle ha gjort ett bra jobb, svarar Emil Johansson på tidningens fråga om bevisläget i utredningen.

 

Jämför med Hedin

Vetlanda-Posten skriver också att lokala jägare jämför fallet med det som hänt företagsledaren Karl Hedin.

– Han jagades med blåslampa och skulle sitta inne någon månad. Men i det fallet var det ju en varg, och i detta bara ett par älgar. Det finns de som frågar sig om det ens är nödvändigt att följa jaktregler över huvud taget. Är det bara att köpa ett gevär och ge sig ut och skjuta nu? säger den irriterade jägaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev