Det var en stor hanvarg, kanske alfahanen, som fälldes undan ett drev av en hundförare.

Det var en stor hanvarg, kanske alfahanen, som fälldes av en hundförare under ett drev. Foto: Lars-Henrik Andersson

Framgångsrik vargjakt – så lyckades jägarna

Premium

Sju vargar på fyra dagar. Licensjakten på varg i Snösjöreviret visar att det finns betydligt fler vargar i området. I dag fälldes fyra vargar inom loppet av några timmar. Av allt att döma sköts alfatiken och förmodligen även alfahanen, men där är inte länsstyrelsen helt säker ännu.

Den 2 januari inleddes årets licensjakt på varg. I reviren Snösjön och Haraldsjön i gränstrakterna mellan Dalarna, Västmanland och Örebro får 12 vargar fällas. Länsstyrelsen har räknat tilldelningen som gemensam för de båda reviren. Det blev också tydligt i dag när jägarna i Snösjöreviret fällde den sjunde vargen.

I beslutet står att tolv vargar får fällas i jaktområdet. Länsstyrelsen har dock räknat med att det skulle finnas sex vargar i vardera revir.

Men mycket tyder på att det är fler än så, och det visar också jaktresultatet.

 

Hundarna driver och vargen är på väg, men viker söderut där den fälls av en passkytt. Det blev en spännande vargjakt i söndags i Snösjöreviret.

Hundarna driver och vargen är på väg, men viker söderut där den fälls av en passkytt. Det blev en spännande vargjakt i söndags i Snösjöreviret. Foto: Lars-Henrik Andersson

Under dagens jakt i Snösjön var spår efter fem vargar säkrade i ett område. Hundförare gick in området och släppte hundar på spåren. Det blev upptag nästan omedelbart och inom loppet av några timmar fälldes fyra vargar.

 

Naturbevakare Fredrik Perols hade fullt upp under söndagen med att besöka skottplatser och undersöka de fällda vargarna. Det var två valpar och två vuxna vargar som fälldes.

Naturbevakare Fredrik Perols hade fullt upp under söndagen med att besöka skottplatser och undersöka de fällda vargarna. Det var två valpar och två vuxna vargar som fälldes. Foto: Lars-Henrik Andersson

Det började med en påskjutning, men länsstyrelsens naturbevakare Fredrik Perols var snabbt på plats och kunde konstatera att vargen inte var träffad. Jakten fortsatte och två vargar sköts av passkyttar. Bland annat av två yngre jägare. En tredje varg blev påskjuten, men fälldes senare av en passkytt.
En hundförare lyckades därefter fälla en ensam varg som kom på drev undan en hund.

 

Alfatiken i Snösjöreviret fälldes under söndagens jakt.

Alfatiken i Snösjöreviret fälldes under söndagens jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Den femte vargen, förmodligen en årsvarg, smet ut ur området. I Haraldsjön, där jägarna på premiären fällde både alfahanen och alfatiken, hade samtidigt jakt på fem vargar.

– Det finns fler än de tolv vargar som länsstyrelsen beslutat om jakt på, säger jaktledare Anders Nord i Snösjöreviret.

Han var mycket nöjd med dagens jakt. Och resultatet visade på betydelsen av duktiga spårare, bra hundar, planering och en god jaktorganisation.

 

Blandrashunden Bira gjorde ett strålande jobb under vargjaktens första fyra dagar.

Blandrashunden Bira var en av de hundar som gjorde ett strålande jobb under vargjaktens första fyra dagar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Undan blandrashunden Bira, som är en korsning mellan plott, hamiltonstövare och finsk stövare, har det hittills skjutits en varg under jakten i Snösjöreviret.

Ägaren Fredrik Jansson är mycket nöjd med sin tik.

– Framför allt gäller det att de har rovdjursintresse och skärpa. Bäst är när de får driva ensamma vargar, säger han.

 

Samarbete

Fredrik menar att idogt spårande och samarbete är receptet för att lyckas med vargjakten.

– Bra samarbete är nog a och o med all rovdjursjakt egentligen, tillägger han.

Fler vargar upptäckta i reviren Snösjön och Haraldsjön

Och samarbetet har fungerat. Det berättar Anders Nord som menar att det gäller att jaktlagen har pratat ihop sig och kan agera utan prestige.

Första jaktdagen, den 2 januari, fälldes en varg i Snösjön av en hundförare. Den vargen sköts sydväst om Fagersta, cirka 2,5 mil från Snösjön.

– Vi började spåra med hunden i band och efter ett tag gick spåren i in vildsvinsspår, så vi fick ta om. Vi spårade vargen över isen på en sjö och på andra sidan började hunden dra i vind upp mot ett berg, berättar en av hundförarna.

 

Direktkontakt

Två rysk fläckig stövare och en american foxhund släpptes och det blev närkontakt direkt med vargen som kom rakt mot en av hundförarna som lyckades skjuta den på bara tre meters håll.

Under den tid jakten pågått har vargarna i Snösjön flyttat sig söderut och hållit till sydväst om Fagersta.

– Förmodligen har de jagat älg där. Det är mer älg där nu, säger Anders Nord.

Hundförare har också hittat slagna älgkalvar på några platser.

 

En ung jägare fick tillsammans med sin pappa uppleva en varg som kom i pass och far och son gjorde inget misstag utan fällde vargen, en av de fyra som fälldes under söndagens jakt i Snösjöreviret.

En ung jägare fick tillsammans med sin pappa uppleva en varg som kom i pass och far och son gjorde inget misstag utan fällde vargen, en av de fyra som fälldes under söndagens jakt i Snösjöreviret. Foto: Lars-Henrik Andersson

När vargarna har blivit jagade har de dragit sig norrut, mot sina ”hemmamarker” runt Snösjön och i dag var de på plats i kärnan av sitt revir.
Förutsättningarna för dagens jakt var perfekta med några centimeter nysnö. Det är en av flera förklaringar till det lyckosamma jaktresultatet.

– Vi har säkrat dna från 15 valpar i jaktområdet. När jag spårat på snö har jag hittat en revirmarkerande hane och dna från den ligger för analys och sedan tidigare ligger dna för analys från en varg i Haraldsjön. Jag tror det bör vara minst 17 vargar i området, sedan hittar vi inte alla, säger Fredrik Perols.

 

Fredrik Perols, naturbevakare i Dalarna, bekräftar att det finns minst 17 vargar i reviren Snösjön och Haraldsjön. Under licensjakten får tolv vargar fällas.

Fredrik Perols, naturbevakare i Dalarna, bekräftar att det finns minst 17 vargar i reviren Snösjön och Haraldsjön. Under licensjakten får tolv vargar fällas. Foto: Lars-Henrik Andersson

Anders Nord tror att det finns runt 20 vargar inom jaktområdet.

– Sedan brukar det hänga kvar fjolårsvargar i reviren, tillägger Fredrik Perols.

Varg fälldes på drev av hundförare

Han berättar att det nu är rekordmånga vargar i Dalarna.

– Det har ökat de senaste åren. 2017 var det jakt i tre revir här i området. Det brukar vara lugnt ett tag men sedan kommer ett nytt revirmarkerande par in. Jag skulle tro att efter den här jakten så tar det nog bara en månad innan de har ett nytt revirmarkerande par som går här. Det trycker på med varg hela tiden och uppstår en lucka kommer det in nya vargar och tar det området, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev