Vad ska regeringen göra för att flytta vargen från rödlistad art till jaktbart vilt, frågas i en interpellation i riksdagen. Foto: Johnny Olsson

Frågor i riksdagen om vargens status

Vad ska regeringen göra för att flytta vargen från rödlistad art till jaktbart vilt? Frågan ställs i en interpellation i riksdagen av Sten Bergheden (M) till miljöminister Karolina Skog (MP).

För ett par veckor sedan antog EU-parlamentet en resolution som innebär att kommissionen ska kunna ändra i och uppdatera art- och habitatdirektivet som reglerar arbetet med hotade arter.

Det innebär bland annat att jakten på stora rovdjur med gynnsam bevarandestatus inte längre ska kunna hindras med hänvisning till direktivet.

Kommissionen uppmärksammar också att det finns konflikter mellan vissa skyddade arter och mänsklig verksamhet där större hänsyn behöver tas. En anledning till förändringen sägs vara att det inte längre bara är i de nordiska EU-länderna som rovdjuren ställer till stora problem, i takt med att vargarna breder ut sig i länder som Tyskland och Frankrike har förståelsen bland EU-politikerna ökat.

Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

I interpellationen skriver Bergheden att det är viktigt att beslut om rovdjursförvaltningen tas så nära de människor som berörs som möjligt. I Sverige finns ett riksdagsbeslut om att en livskraftig population uppgår till 170–270 individer.

Sten Bergheden hänvisar till alarmerande rapporter om att ett flertal hundar blivit dödade av varg. Bland annat mot bakgrund av det ställer han två frågor till miljöministern:

• Vilka initiativ tänker ministern och regeringen ta angående art- och habitatdirektivet för att möjliggöra en förflyttning av vargen från rödlistad art till jaktbart vilt?

• Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att säkerställa att frågor om svensk jakt på varg ska beslutas i Sverige och inte på EU-nivå?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev