Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) får frågor som berör varg och vildsvin. Foto: Lars-Henrik Andersson och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Frågor om varg och svinpest

Vad gör regeringen förhindra att afrikansk svinpest kommer till vårt land? Och vad görs för att EU-kommissionen ska möjliggöra en mer ändamålsenlig förvaltning av varg i Sverige?

John Widegren (M).

Det är riksdagsledamoten John Widegren (M) som i två skriftliga frågor, den ena till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och den andra till miljöminister Karolina Skog (MP), vill få svar från regeringen.

 

Varg

Det är med anledning av att EU-parlamentet i november röstade igenom en förändring av EU:s naturvårdslagstiftning, där man ska kunna ändra och uppdatera art- och habitatdirektivet, som Widegren skriver till Karolina Skog.

– Det är bra att direktiven nu kan bli mer flexibla och att förvaltningen kan bli mer ändamålsenlig. Nu krävs det dock att regeringen agerar i frågan. Det är den svenska regeringen som måste begära att EU-kommissionen flyttar vargen från bil. 4 till bil. 5 så att den klassificeras som jaktbart vilt, påpekar John Widegren.

Han vill nu veta vilka åtgärder regeringen har vidtagit och kommer att vidta för att detta ska bli möjligt.

 

Svinpest

Afrikansk svinpest kan drabba både vildsvin och tamgris. Konsekvenserna kan bli mycket stora om smittan når Sverige.
­– Enligt Torsten Mörner, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, är dödligheten väldigt hög, troligtvis runt 90–95 procent. Det finns inte heller något vaccin mot sjukdomen, skriver John Widegren.

Han vill därför ha svar på vad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och regeringen gör för att förhindra spridningen av afrikansk svinpest.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev