måndag 25 september

Värmlänningarna Britt-Marie Nordquist och Johannes Hansson vill nu öka kunskapen i fjälljaktsfrågan hos politiker och jägare i södra Sverige. Foto: Lars-Henrik Andersson/Privat

Frågan om fjälljakten sprider sig söderut: ”Det finns kunskapsluckor här”

Samebyarna och inte staten kan få ensamrätt upplåta småviltjakten i fjällen. Frågan behandlas av Renmarkskommittén. Jägareförbundet Värmland vill nu uppmärksamma jägare, politiker och markägare i södra Sverige på att utgången kan få stor principiell betydelse.

Jägare i Värmland engagerar sig i fjälljaktsfrågan. I förra veckan arrangerade länsföreningen i Värmland ett möte med kretsarna och representanter från andra föreningar för att informera om fjälljakten.

Väcka opinion

Britt-Marie Nordquist, ledamot i länsföreningens styrelse, gav deltagarna en bakgrund i fjälljaktsfrågan samt information om vad som nu händer.
– Sverige är ett avlångt land och det gäller nu att väcka opinion även i syd. Merparten av befolkningen bor i södra Sverige och följaktligen är det också där de flesta politikerna bor, säger hon.
Britt-Marie Nordquist säger att reaktionerna på mötet var blandade.

De avgör fjälljaktens framtid

Mycket på spel

Fjälljaktsfrågan kanske inte engagerar jägarna i södra Sverige lika mycket som i norr, av naturliga skäl. Men Britt-Marie Nordquist tror att med information kan man skapa tryck i frågan. Enligt henne är det mycket mer som står spel än bara möjligheten att få jaga ripa i fjällmiljö. Hon pratar om rätten som markägare att nyttja och förfoga över sin jakträtt.

Beslutande i söder

Värmlänningen Johannes Hansson, tidigare styrelseledamot i länsföreningen Norrbotten, har nu flyttat tillbaka till sitt hemlän och var inbjuden på mötet för att prata om fjälljaktsfrågan utifrån ett norrbottniskt perspektiv.
– 90 procent av de som ska besluta i den här frågan är politiker från södra Sverige. Därför behöver vi få folk i södra Sverige att förstå vad frågan handlar om och vad den skulle komma att innebära. Det finns kunskapsluckor här i syd när det gäller Renmarkskommitténs arbete, säger Johannes Hansson som beskriver sin egen okunskap i frågan innan han flyttade till Norrbotten.

Han vill ge samebyarna ensamrätt till jakt och fiske: ”Stor oro i jägarkåren”

– Även om jag inte är någon expert, så har jag ändå samlat på mig en del kunskap i frågan under mina år i Norrbotten.

Kunskap som nu Johannes Hansson vill förmedla ut till i första hand lokala politiker och jägare.
– Jag står till förfogande för de kretsar och länsföreningar i syd som vill veta mer. Det viktiga nu är att få folk engagerade och få dem att förstå frågan och vilka konsekvenserna kan bli i framtiden, slutar Johannes Hansson.

Jägareförbundet Norrbotten varnar: ”Risk för segregation och osämja”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev