Jaktsabotörernas hot mot demokratin ska tas upp i riksdagen. Foto: Camilla Svensk/Sveriges riksdag

Fråga om jaktsabotörer i riksdagen

Jaktsabotörer lyckades inte förstöra Stövar-SM för rävhundar som avgjordes i Värmland för två veckor sedan. Men deras närvaro innebär ändå att föreningsfriheten hotas, anser kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson som lyfter frågan i riksdagen.

Smarta arrangörer och polisnärvaro hindrade jaktsabotörer att förstöra jaktprovet Stövar-SM för rävhundar som genomfördes i Värmland helgen 22–24 februari.

Men de maskerade sabotörernas närvaro innebär ändå att en grupp aktivister kan skrämma människor som utövar en fullt laglig friluftsverksamhet och därmed borde vara skyddade av föreningsfriheten. Kristdemokraten och värmlänningen Kjell-Arne Ottosson drar slutsatsen att det är ett allvarligt hot mot demokratin.

 

Ingen demaskering

Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Riksdagen

Kjell-Arne Ottosson frågar med anledning av det inrikesminister Mikael Damberg (S) vad regeringen tänker göra för att stoppa maskerade aktivister från att genom hot och andra brott hindra medborgarnas möjligheter att delta i lagliga friluftsaktiviteter.

I bakgrunden till sin fråga beskriver Ottosson hur en av besökarna frågade polisen om de med tanke på att det finns ett maskeringsförbud kunde demaskera inkräktarna, men fick ett nekande till svar.

 

Passerar gräns

Kjell-Arne Ottosson skriver:

”Polisen uppmanade deltagarna att anmäla eventuella brott men sa samtidigt att det sannolikt inte skulle leda till något, eftersom det är svårt att avgöra vem som gör vad när aktivisterna är maskerade, samt att ärendena skulle få låg prioritet.”

Och han fortsätter:

”Om kriminella aktivister når framgång i att hindra en grupp medborgare från att utöva sin grundlagsfästa rätt till föreningsfrihet och allmänna sammankomster, innebär detta att en gräns har passerats och vägen ligger öppen för att med olika former av hotfullt agerande hindra fler typer av fullt lagliga intressen och verksamheter.”

Det är inte klart när inrikesministern kommer att besvara Kjell-Arne Ottossons fråga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev