Skyddsjakten på en varg i Långbogenreviret får fortsätta, enligt en dom i Förvaltningsrätten i Luleå. Foto: Olle Olsson

Förvaltningsrätten: Skyddsjakt på varg får fortsätta

Premium

Skyddsjakten på varg i Östergötland får fortsätta, med en ändring i förutsättningarna som beslutats av Förvaltningsrätten i Luleå.

Tre organisationer, bland dem Svenska Rovdjursföreningen, samt åtta privatpersoner har överklagat Länsstyrelsen i Östergötlands beslut om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret, norr om sjön Roxen, väster om Finspång.

Skyddsjakten pågår nu, och fortsätter fram till och med 30 juni såvida ingen varg skjutits innan dess.

En invändning från de klagande är att den genomförs nu, och att risken finns att månadsgamla valpar mister någon av föräldravargarna.

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

Omfattande dom

Förvaltningsrätten i Luleå beslutade på fredagseftermiddagen att skyddsjakten som pågår får fortsätta. Dock med tillägget att tiken i reviret om möjligt inte ska fällas, och att en vuxen varg som återfinns i sällskap med årsvalpar inte omfattas av skyddsjaktbeslutet.

I den omfattande domen där rättsläget noga gås igenom med hänvisningar till både Naturvårdsverkets förvaltningsplaner och EU:s artdirektiv, finner förvaltningsrätten att kriterierna för skyddsjakt var uppfyllda när länsstyrelsen fattade sitt beslut.

Död vargunge bekräftar föryngring

Eget initiativ

Domen kan möjligtvis påverka hur länsstyrelserna i andra varglän i fortsättningen hanterar skyddsjaktärenden. Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat om skyddsjakt på eget initiativ. Det har gjorts efter två attacker på nötboskap på kort tid.

Utöver det hänvisar man inte till de så kallade tumreglerna för när skyddsjakt kan tillåtas, som för många år sedan togs fram vid Viltskadecenter och som närmast har kommit att bli en ursäkt för länsstyrelserna att inte ge tillstånd till skyddsjakt.

Istället lutar man sig mot lagstiftning, Naturvårdsverkets skrivningar samt beslut i den egna viltförvaltningsdelegationen.

Domen i Förvaltningsrätten i Luleå kan överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev