Publicerad 11 juni 2020 - 17:56

Länsstyrelsen i Östergötland har på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret. Arkivfoto: Dennis Jacobsen/Mostphotos

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

Länsstyrelsen i Östergötland har på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på varg i det så kallade Långbogenreviret. Beslutet tas efter ett flertal vargattacker på får och nötkreatur i ett område norr om sjön Roxen.

På torsdagen beslutade länsstyrelsen i Östergötland om skyddsjakt på varg i reviret Långbogen som ligger norr om sjön Roxen, väster om Finspång.

Beslutet tas på länsstyrelsens eget initiativ och motiveras med att vargar vid ett flertal tillfällen rivit får, samt dödat och skrämt nötkreatur inom området.

 

Långbogenrevirets preliminära utbredning 2019–2020, baserat på dna från det revirhävdande paret (blå polygon). De röda punkterna visar angrepp på får/lamm, lila punkter: angrepp på nötkalvar, blå: varg inne i hage med nötkreatur, grön: skrämda nötkreatur, grå: orolig allmänhet med varg i nära anslutning, brun: varg inom 15–25 meter från jägare som skjutit skrämskott alternativt skrämt varg. I två fall var hundar närvarande. Karta: Länsstyrelsen i Östergötland

Många vargattacker

Beslutet gäller från idag fram till den 30 juni såvida ingen varg fälls innan dess. Länsstyrelsen har utsett en jaktledare som i sin tur får välja ut jägare som ska delta i jakten.

I bakgrunden, eller motiveringen, till beslutet räknar länsstyrelsen upp en lång rad vargattacker på tamdjur, både får och nötkreatur, från i maj förra året tills det senaste, på två vargdödade kalvar som inträffade så sent som igår.

Man skriver att det inte är rimligt för tamdjursägare med stängsel som inte är anpassade till att skydda mot rovdjur, på kort tid ska kunna ersätta dessa med rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelsen noterar också att det på lång sikt är effektivare med sådan stängsling än med skyddsjakt.

 

Området för skyddsjakten ligger i skogarna norr om Linköping, väster om Finspång. Karta: Länsstyrelsen i Östergötland

Sju valpar

Emellertid anser länsstyrelsen att det i dagsläget inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp på tamdjursbesättningarna, som uppgår till 164 stycken, i området.

I det som skulle komma att bli Långbogenreviret konstaterades ett revirmarkerande vargpar vid årsskiftet 2017–2018. Under 2019 föddes sju vargvalpar i reviret.

Sedan dess har många rapporter om varg inkommit från allmänhet, jägare och tamdjursägare i området. Bland annat om en lång rad vargattacker på får och nötkreatur.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram