En markägare i Jokkmokk överklagade länsstyrelsens och senare Naturvårdsverkets beslut att stoppa älgjakten ovan Lappmarksgränsen den 14 november. Nu gör förvaltningsrätten i Luleå samma bedömning. Foto: Lars Nilsson

Förvaltningsrätten: Rätt att stoppa älgjakt ovan Lappmarksgränsen

Premium

En markägare i Norrbotten har överklagat både länsstyrelsens och senare Naturvårdsverkets beslut om begränsningar för älgjakt ovan Lappmarksgränsen. Nu har även Förvaltningsrätten i Luleå gett sin syn på saken och avslår mannens överklagan.

Markägaren med skog i Jokkmokks kommun vände sig emot beslutet att älgjakten ovan Lappmarksgränsen i år skulle avslutas den 14 november, och att det därefter bara skulle vara möjligt att jaga älg genom skyddsjakt eller i de speciella jakttidsfönster där jakten riktas mot områden med särskilt svåra betesskador.

 

Eniga domstolar

Länsstyrelsen och senare Naturvårdsverket har motiverat sina beslut med att älgjakt under perioden efter den 14 november kan påverka renskötseln i området.

Markägaren vände sig emot den generella regeln, som varken tar hänsyn till lokala förutsättningar, aktuellt snödjup eller enskilda skogsägares behov av jakt.

 

Avslår begäran

Mannen begärde också inhibition av beslutet under domstolsprövningen.

Men Förvaltningsrätten i Luleå ger varken inhibition eller ett annat beslut i frågan, utan avslår mannens överklagan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev