söndag 24 september

Med Naturvårdsverkets nya föreskrifter för jaktmedel kommer rådjur att få jagas med slugs. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förslag om jaktmedel tar fastare form

Naturvårdsverkets nya föreskrifter för jaktmedel tar allt fastare form. Jägareförbundets arbete med att påverka innehållet har gett resultat, och flera konstiga begränsningar som fanns med i förra årets förslag är borttagna.

I tisdags deltog Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa, tillsammans med företrädare från andra organisationer, i en hearing om föreskrifterna, som Naturvårdsverket arrangerade i Stockholm.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

– Inför hearingen hade vi fått ytterligare ett kraftigt omarbetat och i princip slutligt förslag till nya föreskrifter. I förslaget dök det upp några nyheter, bland annat ett förbud mot enkelskotts enhandsvapen vid jakt, samtidigt som svartkrut skulle tillåtas, säger Ola Wälimaa.

Wälimaa bedömer att dessa punkter var tillkomna av misstag, för efter att han påtalat det orimliga i att förbjuda enkelskotts enhandsvapen sa representanter från Naturvårdsverket att det ska rättas till. Samma svar fick LRF:s Anders Wetterin när han påpekade att svartkrut kanske tillhör en förgången tid i jaktsammanhang…

 

Slugs vid rådjursjakt

Flera av de punkter som har störst praktisk betydelse för jägarna finns kvar från förra årets förslag. De gäller att säl flyttas till klass 2, att rådjur får jagas med slugs och att kraven på ursprung och utseende för halvautomatiska kulgevär tas bort.

– Vidare blir det ingen omklassificering av blyfria kulor i klass 1 som skulle göra det möjligt att använda sådana i kaliber 6,5×55 i framtiden. Men vi var flera som tryckte hårt på hur viktigt det är att göra det möjligt, så det finns en liten chans att det kommer med ändå, säger Ola Wälimaa.

Naturvårdsverket håller fast vid att införa ett förbud mot fällbara kolvar för hagelvapen, kombinationsvapen och halvautomatiska kulgevär. Något som Ola Wälimaa är kritisk mot.

– Det är synd att man vidhåller den inställningen. Man motiverar det med polisiära skäl, och det har Naturvårdsverket inte mandat att föreskriva om, vilket vi också har påpekat. Jägarna bör få använda de kolvar som de anser de behöver för sin jakt, oavsett form.

 

Begränsning borttagen

I det tidigare utkastet till föreskrifter föreslog Naturvårdsverket ett maximalt mått på anslagsenergi, vilket innebär att vissa grövre jaktkalibrar skulle förbjudas, till exempel .416 samt .460 Weatherby. På det sättet skulle man få bort skjutvapen som medger skott på vilt på mycket långa avstånd, hette det.

Jägareförbundet var mycket kritiskt till den föreslagna begränsningen som inte skulle ha avsedd effekt.

– Man har lyssnat på våra synpunkter även i det fallet så begränsningarna vad gäller anslagsenergi för kulvapen är borttaget, och det är positivt, kommenterar Ola Wälimaa.

 

Nej till pil och båge

Trots att alla undersökningar är gjorda, tester utförda och underlaget solitt väljer Naturvårdsverket att inte gå fram med ett förslag om pilbågsjakt nu, utan har bett SLU att utreda frågan vidare.

– Det är en besvikelse, och svårt att förstå. Faktaunderlaget talar sitt tydliga språk, det finns inget hinder mot att jaga med pil och båge i Sverige, liksom man gör i bland annat Finland och Danmark, säger Ola Wälimaa.

Efter att verket behandlat de synpunkter som framkom under veckans hearing kommer Naturvårdsverket att ta beslut om nya föreskrifter för jaktmedel. Sannolikt kommer ett beslut efter sommaren. Sedan ska föreskrifterna notifieras till EU innan de träder i kraft.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev