Vilt som tagits bort ur jaktkalendern återkommer enligt Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider. En av dem är enkelbeckasinen. Foto: Kenneth Johansson

Förslag om att nygammal fågelart ska få jagas

Premium

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider återfår enkelbeckasinen sin status som jaktbart vilt, efter närmare 20 års frånvaro.

 

När regeringen på miljöpartiets initiativ 2001 fredade brunand, stjärtand, skedand, enkelbeckasin, sothöna, ekorre och hermelin från jakt kom det utan förvarning.

Enkelbeckasin, liksom ekorre och hermelin, ströks ur jakttidtabellen med den märkliga motiveringen att arterna inte jagades i tillräcklig omfattning.

Nya jakttider för många arter föreslås

Det gick alltså snabbt att undanta arter från jakt. Det brukar inte gå lika lätt att ändra åt andra hållet.

Men nu föreslår alltså Naturvårdsverket att inte bara däggdjuren ekorre och hermelin återkommer som jaktbart vilt, utan också enkelbeckasin.

I motiveringen till sitt förslag skriver verket att enkelbeckasin är tillåten för allmän jakt enligt listningen i EU:s fågeldirektiv. Man bedömer också att artens bevarandestatus inte äventyras med jakt.

 

Inga hinder

Naturvårdsverket hänvisar också till sin strategi för svensk viltförvaltning där det sägs att viltturism och annat brukande av vilt inte ska begränsas av omotiverade hinder.

Det finns en risk för att förväxla enkelbeckasin med dubbelbeckasin. För att minimera risken för felskjutning föreslås en jakttid som inleds då de flesta dubbelbeckasiner antas ha flyttat från Sverige, från den 1 oktober till den 31 december.

 

Justeringar för morkulla

Jakttiden på morkulla blir både kortare och längre med Naturvårdsverkets förslag. Nu är jakttiden 21 augusti–31 oktober från Dalarna och Gävleborg och norrut. I södra Sverige får morkulla jagas den 21 augusti–30 november.

Naturvårdsverket föreslår att startdatum flyttas fram till den 11 september med avslut den 31 december, alltså två respektive en månads förlängning vad gäller avslutningen av jakten. Samma jakttid ska gälla i hela landet.

Enligt Naturvårdsverket saknas biologiska skäl till att ha olika jakttider för skilda delar av landet. Den senare jaktstarten motiveras med morkullans långa häckningsperiod.

I skrivningen konstaterar man också att jakttrycket på morkulla är mycket lågt, cirka tre promille av populationen och någon påverkan på artens utveckling har inte jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev