Något färre familjegrupper inventerades under gångna säsongen, men Naturvårdsverket bedömer att stammen är stabil. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Stabil lodjursstam möjliggör fortsatt licensjakt

Naturvårdsverket har fastställt inventeringsresultatet för lodjur och delegerar rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelserna. Stammen ligger över miniminivån i alla tre förvaltningsområdena.

– Vi bedömer att lodjursstammen i landet är fortsatt stabil och livskraftig, även om det registrerats några färre familjegrupper i år i inventeringen jämfört med föregående år. Antal individer i de tre rovdjursförvaltningsområdena överstiger som tidigare de respektive fastställda miniminivåerna och det nationella referensvärdet som är 870 individer, säger Mona HansErs, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

218 familjegrupper

Enligt vinterns inventering uppgår den svenska lodjurspopulationen till 218 familjegrupper, vilket innebär cirka 1 300 djur (1 076-1 477 individer). Det är en liten minskning jämfört med föregående inventeringssäsong då 242,5 familjegrupper fastställdes.

De län som har en lodjursstam över beslutad miniminivå har rätt att fatta beslut om licensjakt både kommande vinter och vintern 2026.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev