Lodjursstammen fortsätter sin ökning i landet. Foto i hägn: Olle Olsson

Lodjursstammen fortsätter sin ökning i landet. Foto i hägn: Olle Olsson

Naturvårdsverket: Lodjursstammen fortsätter att öka

Förra vintern fanns cirka 1.300 lodjur i Sverige. Det visar det sammanställda inventeringsresultatet. Det är en fortsatt ökning sedan vintern 2013/14 då resultatet var omkring 840 lodjur.

Kartan visar funna familjegrupper av lodjur i Skandinavien under säsongen 2015/2016. Källa: Rovbase

Procentuellt finns den största ökningen i mellersta och södra Sverige, uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Totalt dokumenterades 273,5 familjegrupper (honor med ungar) i Sverige och Norge. Av dessa fanns 221,5 familjegrupper i Sverige (en familjegrupp delas med Finland). Antalet familjegrupper har ökat i nästan samtliga län.
Beräkningar utifrån inventeringsresultaten visar att det fanns runt 1.300 lodjur i Sverige och totalt cirka 1.600 i Sverige och Norge under vintern 2015/16.
Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för lodjuret i Sverige är minst 870 individer så stammen är alltså väsentligt högre än så.
Mellan förvaltningsområdena var fördelningen 112 familjegrupper i norra, 85 i mellersta och 24,5 i södra. Procentuellt har den största ökningen skett i mellersta och södra Sverige.
Flera länsstyrelser i den södra och mellersta delen av landet har de senaste åren riktat kritik mot lodjursinventeringens metodik. Bland annat är det näst intill omöjligt att inventera lodjur under barmaksvintrar. Myndigheternas viltkameror kan användas vid inventeringen men hur effektiv den metoden egentligen är vet man inte.
Naturvårdsverket menar att ökningen av lodjur beror på flera faktorer där varierande snöförhållanden är en orsak. Andra förklaringar till ökningen är, enligt verket, en verklig ökning av lodjursstammen, ny inventeringsmetodik samt mindre jakt de senaste åren.

Oklart om det blir lodjursjakt
Men trots den fortsatta ökningen av lodjur är det fortfarande oklart om det blir någon licensjakt på lodjur i vinter. Verket skriver i sitt pressmeddelande att: ”Naturvårdsverket ser nu över möjligheterna att delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelserna.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev