Forskaren Olof Liberg tror inte att det finns så många fler än de 401 vargar som hittades under förra inventeringsperioden. Foto: Olle Olsson

Forskare om inventering: Tror inte det är så många fler vargar

Genom att DNA-analysera vargspillning har forskarna hittat 401 vargar i Sverige och Norge. Någon omräkningsfaktor för att beräkna det faktiska antalet djur finns ännu inte, men Olof Liberg på Skandulv tror inte att det är så många fler.

Under tiden 1 maj 2016–30 april 2017 identifierades genom DNA-analyser av spillning 401 vargar i Sverige och Norge, varav 330 i Sverige. Analyserna gjordes av spillning som samlats in av privatpersoner och länsstyrelsernas personal.

Vargforskaren Olof Liberg tror inte att vargstammen är så mycket större än vad resultatet av DNA-undersökt vargspillning visar. Foto: Jan Henricson

Viltskadecenter har ännu inga uppgifter över konstaterade vargar avseende per län. Inte heller finns det någon omräkningsfaktor för att räkna upp resultatet till egentligt antal vargar i landet.

– Vi håller på att sammanställa materialet men är ännu inte klara, uppger Linn Svensson på Viltskadecenter i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

– Det kommer att finnas tillgängligt när det är klart, fortsätter hon.

Enligt Linn Svensson dröjer det också innan det finns modeller för att beräkna stammens storlek med utgångspunkt från hur många vargindivider som konstaterats.

– En norsk forskargrupp ska använda dessa data för att ta fram och utvärdera modeller för beräkning av stammens storlek, meddelar hon.

 

Tänker fritt

Tidigare koordinatorn för Skandulv och viltforskaren Olof Liberg som fortfarande arbetar för det skandinaviska vargforskningsprojektet, drar sig emellertid inte för att tänka fritt kring frågan.

– Min personliga, subjektiva, bedömning är att det inte är så många fler. Jag grundar det på att det inte tillkommit i stort sett några nya individer genom de senare insamlade proven. Av de senaste 300 proven jag har tittat på har det inte förekommit en enda ny individ.

 

Kan du utveckla det resonemanget?

– Jag menar så här: om vi bara hade hittat, låt oss säga, hälften av vargarna i den skandinaviska populationen, så skulle det fortfarande tillkomma nya individer i takt med att proverna kommer in. Men så är det inte. Det tyder på att det inte är så många som missats och att det inte fanns så många fler vargar förra vintern, någonstans mellan 400 och 450.

 

Men det kan finnas stora ytor där det inte samlats in någon spillning?

– Spridningen av insamlingen är stor, men det kan finnas vita fläckar och det påverkar naturligtvis resultatet om det är så. Det är något man måste ta hänsyn till i de kvalificerade analyser som måste göras av materialet för att få fram korrekta beräkningsgrunder.

 

Vad säger du annars om resultatet, är du förvånad?

– Man kan säga att det ligger ganska nära de traditionella inventeringsmetoder vi använder oss av. Att det verkar som att de fungerar hyfsat bra.

 

Resultatet av spillningsinventeringen ska användas för att analysera om en ny beräkningsmodell ska börja användas, att få fram antalet vargar genom att multiplicera funna familjegrupper med siffran 8 eller 10. Hur bedömer du det?

– Jag törs inte säga vilket som är rätt. Det får vi se när analysen av statistiken är gjord, säger Olof Liberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev