Älgbetet är en större miljöbov än inrikesflyget anser en professor från SLU. Foto: Johnny Olsson

Forskare: Älgstammen måste halveras

Enligt professor Pelle Gemmel på SLU är den svenska älgstammen en större miljöbov än inrikesflyget. Han får dock kritik för sitt påstående från Svenska Jägareförbundet.

Betesskadorna som älgstammen orsakar medför att skogen inte kan ta upp lika stora mängder koldioxid som den annars skulle ha gjort menar professorn. Älgstammen förstör inte bara för skogsbruket, den ger också en direkt negativ klimatpåverkan, säger professor Pelle Gemmel på SLU i Alnarp i en intervju med ATL.

 

Att äta älgkött är direkt klimatvidrigt

Enligt Pelle Gemmel är älgbetets påverkan på miljön betydligt mera allvarlig än inrikesflygets. I en jämförelse menar Pelle Gemmel att mängden koldioxid i atmosfären som älgbetet orsakar är dubbelt så stor som inrikesflygets utsläpp.

– Att äta älgkött är direkt klimatvidrigt. Om vi får ner älgbetet rejält så kan vi flyga dubbelt så mycket. Äter vi väldigt mycket kött så blir det dock bra eftersom vi då minskar ner älgstammen, säger Pelle Gemmel till ATL.

 

Svenska jägareförbundet håller inte med Pelle Gemmel i hans analys utan menar att man måste peka på viltets samtliga ekosystemtjänster och göra en sammanvägning av alla bidrag, både positiva och negativa.

 

Det är oseriöst och borde inte anstå en professor

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.

– Man kan givetvis inte lyfta fram betande älgar och jämföra med inrikesflyget, det är oseriöst och borde inte anstå en professor kan jag tycka, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

 

– Snuttifierade utspel för inte debatten framåt, det skapar bara misstro. Om man ska bemöta några av hans sakargument så glömmer han till exempel bort att om vi inte äter älgkött så kommer vi förmodligen inte att ersätta det med morötter, sannolikt så skulle vi äta nötkött istället, och vi vet ju att kött är väldigt klimatbelastande.

 

Mer biomassa dödas med röjsågar än av älgar.

– Pelle Gemmel säger även att älgarna dödar biomassa som annars hade kunnat binda koldioxid, han glömmer även här bort en viktig faktor, skogsbruket röjer ju många tusen hektar varje år. Många hundra gånger mer biomassa dödas med röjsågar än av älgar.

– Jag har inga synpunkter på rationellt skogsbruk, men ska man komma med den här typen av utspel så får man titta på hela systemet, avslutar Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev