Ett nytt forskningsprojekt hoppas komma närmare ett svar på frågan om älgar medvetet väljer sin föda för att maximera näring och balans i sin kost. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kameror ska avslöja om älgar gör medvetna födoval

Tre älgar med kamera runt halsen ska ge kunskap om näringsinnehållet i sin diet. Och om älgen gör medvetna födoval.

Nyligen försåg Norska institutet för naturforskning, NINA, tre älgtjurar på ön Vega i Norge med kamerahalsband. Bakom forskningen står Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, med finansiellt stöd av Naturvårdsverket och Jägareförbundet.

Kamerorna är programmerade att starta den 1 juli.

 

Analysera filmerna

Genom att analysera filmerna hoppas forskarna få ännu en pusselbit i frågan om älgar, och andra klövviltsarter, gör medvetna födoval.

– Med hjälp av kamerorna kan vi återskapa innehållet och räkna fram det exakta näringsinnehållet i enskilda måltider, det gör det möjligt att se om de väljer olika typer av föda i sina olika måltider, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU.

Forskarna vill veta om djuren gör medvetna val för att hålla en balanserad kost.

 

Förutspå födoval

I studien undersöker forskarna hur de fyra klövviltarternas näringsbalansering skiljer sig från varandra, mellan olika årstider och olika områden. Målet är att kunna förutsäga klövviltets födoval och därmed potentiella skador på grödor och skogar utifrån fodertillgång och klövviltsamhällenas sammansättning, alltså vilka olika arter som konkurrerar om födan.

– Det här kommer ge oss bättre förståelse för vad som utgör ett bra foderlandskap för de olika arterna och hur sådana landskap kan skapas genom långsiktiga strategier inom skogs- och jordbruk, säger Robert Spitzer i ett pressmeddelande från SLU.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev