Fyra vargar spårades under fredagen i ett område sydväst om Hagfors av personal från länsstyrelsen i Värmland. Informationen som kan betyda att det finns en tidigare okänd föryngring i området lades ut på Rovbase först under lördagsförmiddagen, men då pågick det redan älgjakt med lösa hundar i det inventerade området.  fördröjningen har väckt irritation bland jägare. Foto: Mostphotos

Fördröjd information om varg irriterar jägare

Premium

I Värmland spårades under fredagen fyra vargar i Västra Skymnäs sydväst om Hagfors. Men informationen på Rovbase kom ut först under lördagen, mitt under pågående älgjakt i det område där vargarna befann sig. Det har fått jägarna att reagera.
– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Benny Lindroth som jagar i området.

Varginventeringar pågår för fullt runt om i landet. Fyra vargar spårades under fredagen av länsstyrelsen i Värmland i ett område i sydvästra delen av Hagfors kommun. Vargarna fanns då nära Matteskällan i Västra Skymnäs.

Men trots att spåren dokumenterats och det enligt jägarna i området måste ha varit uppenbart för länsstyrelsens personal att älgjakten pågår togs ingen kontakt med berörda jaktlag.

Informationen på Rovbase lades ut först på lördag förmiddag.

 

Löshundsjakt bland vargar

Benny Lindroth.
Foto: Boo Westlund

Då hade hundförarna helt ovetande om situationen släppt och utsatt sina älghundar för en uppenbar risk att angripas av vargarna i området.

Ur ett annat perspektiv fanns förstås också en risk att en eller flera vargar skjutits med stöd av paragraf 28.

– På det här sättet har länsstyrelsen äventyrat både hundar och vargar. När man dessutom vill ha jägarnas hjälp med inventering av varg så borde det bygga på ömsesidigt förtroende, säger Benny Lindroth.

 

Svårt att samarbeta

Jägarna i Västra Skymnäs ifrågasätter hanteringen av informationen, och enligt Benny Lindroth finns det inte en klar linje i detta. Vissa av länsstyrelsens vargspårare lägger ut informationen löpande och så snabbt det går.

– Så har man inte gjort i det här fallet, och det retar mig. Nu gick det bra med hundarna trots länsstyrelsens agerande, säger Benny Lindroth.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lennart Johannesson

Maria Falkevik, rovdjursansvarig och ansvarig för inventeringarna vid länsstyrelsen i Värmland, tar lätt på kritiken. I ett mejl besvarar hon Svensk Jakts frågor.

– Rovbase är ju i första hand en databas för inventeringen, inte en informationstjänst för att varna för vargförekomst i realtid, säger Maria Falkevik.

Hon beskriver handläggningen där den som har gjort fältarbetet också lägger in spårningen i Rovbase så snart man är klar. Hur lång tid det får ta kan variera, men som ansvarig ser Maria Falkevik inget problem med att registrering sker på förmiddagen dagen efter en spårning.

– Det är ingen som har brutit mot någon regel här, säger Maria Falkevik.

 

Lägger in fördröjning

Däremot händer det att länsstyrelsen i vissa fall lägger in en fördröjning i rapporteringen, och det kan bland annat handla om de tillfällen när det är väldigt färska spår eller ett kadaver i området som vargarna besöker.

– För att inte dra dit folk i onödan, säger Maria Falkevik.

Hon anser att jägare oftast har bättre koll på vargförekomst än länsstyrelsens personal. Det är enligt Maria Falkevik sällan som man från länsstyrelsens sida är först på ett vargspår.

– Jag upplever att jägare i allmänhet har rutin på att kolla av området efter färska vargspår så gott det går innan man släpper hunden.Oftast känner folk i närområdet redan till det i vilket fall som helst, särskilt som de allra flesta spårningar och dna-prov vi registrerar utgår ifrån vägar som är tillgängliga med bil. Jag känner inte till hur det var i detta fallet, säger Maria Falkevik.

 

Inget varningssystem

Att Rovbase är tillgängligt för allmänheten är främst för att ge insyn i det pågående arbetet. Det är fritt fram för jägare att använda informationen för att varna och hjälpa varandra, men länsstyrelsen kan inte enligt Falkevik vara till hjälp för att undvika rovdjursangrepp under jakt.

– Länsstyrelsen har inte möjlighet att ha en sådan närvaro i alla vargrevir så att vi kan utgöra ett effektivt varningssystem. Generellt sett så brukar dock inte observationer i varken rovbase eller skandobs säga så mycket om risken för vargangrepp på jakthundar på just den platsen, om det inte är en färsk observation av färska spår, säger Maria Falkevik.

 

Väcker känslor

Benny Lindroth är inte nöjd med svaret.

– Ena stunden bönar länsstyrelsen om hjälp från jägarna vid inventeringar och skyddsjakter. I andra stunden talar man inte om att det finns varg i ett område där vi ska jaga älg med risk för angrepp på våra hundar. Det är magstarkt, säger Benny Lindroth.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev