Publicerad 30 november 2018 - 10:07

Jägareförbundet är positiv till bågjakt eftersom de erfarenheter och undersökningar som gjorts visar att jaktformen fungerar lika bra som med krutvapen.

Jägareförbundet är positiv till bågjakt eftersom de erfarenheter och undersökningar som gjorts visar att jaktformen fungerar lika bra som med krutvapen. Foto: Marcus Hallquist de Zayo

Förbundet om bågjakt – befintligt underlag är tillräckligt

Svenska Jägareförbundet är lite överraskat att Naturvårdsverket först lägger ett skarpt förslag om att införa bågjakt och sedan ändrar sig.

Bo Sköld Foto: Madeleine Lewander

– När en myndighet lägger ett förslag ska det vara ordentligt underbyggt med fakta. Annars ska man inte föreslå att införa en ny jaktform. Den faktainsamling som efterfrågas finns redan, både via praktisk erfarenhet och undersökningar i andra länder och från en tidigare försöksjakt i hägn i Sverige. Men Svenska Jägareförbundet vill precis som verket att all jakt ska vila på bra beslutsunderlag och forskningsresultat, säger generalsekreterare Bo Sköld i en kommentar.

 

Försöksjakt

Som ett led i att införskaffa mer fakta tycker han att det borde införas en väldefinierad försöksjakt.

– Detta tror jag är det ett av bästa sättet att bygga kunskap på. Prova jaktformen och samla erfarenheter som får ligga till grund för ett framtida beslut, säger Bo Sköld.

Svenska Jägareförbundet är positiv till bågjakt eftersom de erfarenheter och undersökningar som gjorts visar att jaktformen fungerar lika bra som med krutvapen.

– I Danmark och Finland, där jaktformen funnits ett antal år, har man nyligen utvärderat hur bågjakten fungerar. Där man också utvidgat jakten eftersom den fungerar på ett oklanderligt sätt. Jag hoppas nu att Naturvårdsverket inte låter denna utredning ta alltför lång tid och använder försöksjakt som ett instrument för att få mer faktaunderlag.

 

Solid fakta

Förbundet anser att det är bra att det framtida beslutet bygger på solid fakta och inte den känsloargumentering som en del aktörer försöker föra fram i sociala medier.

– Jag tycker det är bra verket vill ha fakta för att känna sig trygg i att införa bågjakt i landet. Vi anser att den fakta  och erfarenhet som finns borde vara tillräcklig. Dessa fakta och erfarenheter ligger också som grund till det förslag från Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet lämnade in till Naturvårdsverket i början av året. Men om verket skyndsamt kan inhämta ett ännu bättre beslutsunderlag så får vi acceptera det, säger Bo Sköld.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram