Nu har vapenutredarens andra del kommit.

Nu har vapenutredarens andra del kommit. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förbundet får gehör – här är förslagen i vapenutredningens andra del

Utökad vapengarderob för lösa vapendelar men fortsatt behovsmotivering för det femte och sjätte vapnet. Det är två av förslagen som regeringens utredare Kazimir Åberg lämnar i vapenutredningens andra del.

Det var i april 2017 som regeringen utsåg Kazimir Åberg, vice ordförande i Svea hovrätt, att utreda hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag samt ta hand om en del förslag från jägarna och skyttarna. Utredningen ska lämnas i tre delar och nu har alltså den andra delen kommit.

Här föreslår utredaren bland annat att vapengarderoben för jaktvapen ska utökas med två extra pipor eller slutstycken per vapeninnehav, samt två pipor eller slutstycken per innehavd låda eller stomme. Behovet av jaktvapen för den som avlagt jägarexamen ska alltså omfatta även dessa vapendelar, om inte särskilda skäl föranleder annat.
Tillstånd till fler än tolv pipor eller slutstycken får dock beviljas endast om sökanden visar att det finns ett behov av ytterligare sådana delar, föreslår utredaren.

 

Positiva delar

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa ser positivt på utredarens förslag.

– Utredaren har hörsammat Jägareförbundets underhandsförslag, att införa en form av garderob för lösa vapendelar. Dock i en modifierad variant som omfattar lösa pipor och slutstycken. Detta innebär att vi kommer ifrån problemet med att varje enskild pipa och slutstycke behöver behovsmotiveras. Det är bra och huvudpoängen är uppnådd även om vi förordade en lösning där inte varje pipa behövde knytas till ett visst vapen så att en jägare mer fritt skulle kunna laborera med olika pipor, säger Ola Wälimaa.

 

Fortsatt behovsmotivering

Däremot är Ola Wälimaa missnöjd med att utredaren fortsatt vill ha kvar behovsmotiveringen för det femte och sjätte vapnet.

– Tyvärr tog inte utredaren Jägareförbundets förslag om att ta bort behovsmotiveringen för femte och sjätte vapnet, eller att instickspipor också skulle få köpas till klass 1-vapen för jakt utan att visa ett mycket kvalificerat behov, säger Ola Wälimaa.

 

Nej till gemensamt förslag

Utredaren säger dessutom nej till Jägareförbundets och vapenhandlarnas gemensamma förslag att vapenhandlarna skulle få byta ut vapen inom vapengarderoben. Främst säger utredningen nej med hänsyn till att det rör myndighetsutövning som inte bör lämnas över på andra.

– Men i utredningen föreslås däremot att ett automatiserat och datoriserat beslutsförfarande införs i okomplicerade licensärenden. Detta så att ett licensbeslut fattas automatiskt inom några dagar. Det förslaget uppnår ungefär samma resultat, alltså att en handlare kan lämna ut ett vapen. Det låter positivt men måste analyseras närmare tillsammans med vapenhandlarna innan vi kan uttala oss definitivt, säger Ola Wälimaa.

Författningsändringarna bedöms av utredaren kunna träda i kraft den 1 juli 2019.

Utredning i tre delar

Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att biträda departementet med att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område.

Den 9 januari 2018 överlämnades promemorian ”Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv”.

Den 29 juni överlämnade Kazimir Åberg den andra delen av utredningen.

I en kommande tredje del av uppdraget ska översyn ske av ett antal ytterligare frågor relaterade till bland annat illegal hantering av vapen och explosiva varor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev