Fler vargar gav ökad jakt i Norge
PremiumDen norska vargstammen ligger över landets beståndsmål. Under vinterns inventering har tolv kullar inventerats i Norge, och flera av kullarna är födda i så kallade gränsrevir som delas med Sverige. En större vargstam har också lett till ökad jakt.
Det finns mer varg i Norge än vad norska stortinget önskar. Beståndsmålet för Norge är fyra-sex årliga kullar, och med vinterns inventeringsresultat ligger vargstammen med råge över målet.
Av de tolv kullarna är fem födda i helnorska revir och sju i gränsrevir mot i Sverige, och då i första hand Värmland.
Fler gränsvargar
”När årets kullar i gränsreviren mot Sverige delas mellan länderna (50/50, red.anm.) ger det 8,5 kullar i Norge och beståndet är därmed över det nationella beståndsmålet. Det har varit en nedgång på en kull i helnorska revir, men det har samtidigt varit en uppgång med två kullar i gränsrevir från förra året,” förklarar Jonas Kindberg, verksamhetsledare i norska Rovdata.
Flyttvargar
Utöver de kullar som hittats har inventeringen även hittat sex revirmarkerande par i den så kallade vargzonen där ynglande varg tillåts, längs gränsen mot Sverige. Ett av paren är Delsjö-vargarna som sövdes och flyttades söderut. Vargparet har därefter vandrat i nordöstlig riktning, och har etablerat revir norr om E18 i höjd med Årjäng.
Ökad jakt
Totalt visar inventeringen att det under vintern fanns 109 – 114 vargar i Norge, vilket är en ökning från förra årets notering på 99 – 103.
I stort sett alla vargar har hittats i vargzonen, och de två djur som spårades utanför zonen har skjutits under vintern. Totalt har 24 vargar skjutits i Norge under vintern, vid licens- och skyddsjakter, vilket kan jämföras med jakten vintern 2019/20 då 13 vargar sköts.
Stabil nivå
Rovdata bedömer att den norska vargstammen stabiliserats de senaste tre åren, delvis tack vare en ökad jakt.
Beräkningen är gjorde den 31 april efter att inventeringssäsongen avslutats. Data från den svenska inventeringen presenteras i början av juni.
Hela sammanställningen av den norska inventeringen kan du läsa här.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.