Två vargar i norska Deisjöen-reviret sövdes under söndagen och flyttades in i ett skyddat område av den norska vargzonen. Foto: Miljödirektoratet

Genetiskt viktigt varg sövdes och flyttades

Norska myndigheter sövde och flyttade under söndagen ett vargpar i Deisjöen-reviret till ett fredat område i den norska vargzonen. Det var andra gången som hanen i paret flyttades.

Hanen är en invandrad varg från den finsk-ryska vargstammen och anses som genetiskt viktig. Han sövdes första gången i Engerdal hösten 2019, men vandrade tillbaka norrut där han senare slog följe med en tik i det revir som kallats Deisjöen. Området ligger till viss del utanför den norska vargzonen. För att inte hanen ska skjutas under pågående vargjakt har norska Miljödirektoratet fått i updrag att återigen flytta vargen, och den tik han går tillsammans med.

 

Sövdes från helikopter

Under söndagen var förhållandena gynnsamma och båda djuren kunde med en halvtimmes mellanrum sövas från helikopter. DNA har tagits för att bekräfta att det rör sig om rätt vargar, och hanen har försetts med en ny sändare.

De fraktades därefter till ett nytt område i den södra delen av den norska vargzonen intill gränsen mot Sverige.

Där kommer personal att övervaka vargarna under den första tiden.

 

Det är andra gången som varghanen sövs och flyttas in i den norska vargzonen. Foto: Miljödirektoratet

Hålls hemligt

– Det är viktigt att skydda djuren den första tiden efter märkning och ge dem ro till att hämta sig efter den belastning de blivit utsatta för. På grund av detta kommer vi inte att offentliggöra utsättningsstället förrän en tid efter att flyttning genomförts, säger Miljödirektoratet i en kommentar på sin hemsida.

Hanen vägde vid sövningen 45,5 kilo, tiken 40 kilo. Båda bedömdes vara i god kondition.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev