Fler möjligheter för jägare att sälja vildsvinskött: ”Äntligen!”
Efter flera års utredande är det nu klart att jägare får sälja vildsvinskött till fler än vilthanteringsanläggningar. Livsmedelsverket meddelar att jägarna från den 4 november får sälja vildsvinskött till butiker och restauranger och efter särskild utbildning också till privatpersoner. På Jägareförbundet där man arbetat länge med frågan, välkomnas dagens besked.
Livsmedelsverket har nu meddelat att man sjösatt reglerna för jägare att sälja vildsvinskött. De tidigare alternativen – att jägarna konsumerar köttet i de egna hushållen eller säljer vildsvin till vilthanteringsanläggningar – utökas med vad verket i korthet beskriver så här:
• Specialutbildade jägare som anmält sig till länsstyrelsen får sälja tio avhudade och tio oavhudade vildsvin direkt till konsument. De ska ha gått en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Det finns i nuläget ingen sådan utbildning klar men flera är under framtagande. När de är godkända länkas de från Livsmedelsverkets webbplats.
• Innan köttet säljs ska det vara provtaget och analyserat för trikiner och i vissa fall cesium.
• Alla jägare får – utan krav på kompletterande vildsvinsutbildning – leverera 25 oavhudade vildsvin direkt till butiker eller restauranger, inklusive offentliga kök. Provtagning görs då av mottagande verksamhet.
Enkla vägar
Enligt Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggkvist finns det i föreskrifterna inget krav på att jägare som säljer vildsvin direkt till butiker, restauranger och offentliga kök, enligt den sista punkten ovan, ska vara utbildade viltundersökare eller ha genomgått den särskilda vildsvinsutbildningen.
– Vår strävan har varit att göra det så enkelt som möjligt. Vi lägger med detta större ansvar på butiker och restauranger att själva ställa upp vilka krav man har på vildsvinskött som levereras till dem, säger Elin Häggkvist till Svensk Jakt.
Äntligen från förbundet
Med de nya reglerna finns förhoppningen att fler vägar ska öppnas för att vildsvinskött ska nå konsumenter som annars har svårt att komma över viltkött. En ökad efterfrågan ska också stimulera jägarna att hålla ett fortsatt högt jakttryck på vildsvin.
På Jägareförbundet välkomnar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné Livsmedelsverkets besked med ett: Äntligen!
– Jägareförbundet gick tillsammans med LRF redan 2017 fram med en hemställan med förslag om fler vägar för jägare att avyttra sitt vildsvinskött. Vi har sedan dess arbetat med frågan, i ganska mycket motvind måste jag säga. Så det här är positivt och välkommet.
Utbildning på gång
Livsmedelsverkets regler för försäljningen ser i stora delar ut som det Jägareförbundet har förespråkat.
– Utbildningen som krävs utöver den till viltundersökare är i stort sett klar. Vi har väntat på de exakta formuleringarna i Livsmedelsverkets beslut, nu när de har kommit kan förbundets utbildning färdigställas, säger Daniel Ligné.
Sannolikt vill många viltundersökningsutbildade jägare också genomföra vildsvinsutbildningen, i Jägareförbundets eller någon annans regi.
– Vi är på gång med att skicka ut digitala kursintyg till viltundersökare som vi har utbildat. Så de kan avvakta med att kontakta förbundet, kursintyget kommer automatiskt så länge vi har rätt mejladress, säger biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson.
Stammen växer
Kommer då de här nya möjligheterna för jägare att få avyttring för sina vildsvin vid rätt tid, med tanke på att vildsvinsavskjutningen har minskat flera år i rad?
– Vår vildsvinsbarometer visar att stammen växer i de flesta län. Viltolyckorna med vildsvin har också ökat. Så ja, jag bedömer att det nya regelverket för försäljning blir bra för jägarna, säger Daniel Ligné, som påminner om att det kan svänga snabbt.
– Efter att vi hade arbetat upp ett system med försäljning till i huvudsak offentliga kök, minskade vildsvinsstammen och avskjutningen med den. Det blev lite av ett jaså, när efterfrågan från kommunerna var stor samtidigt som vildsvinsstammen minskade och leveranserna uteblev.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.