Publicerad 27 november 2018 - 08:58

Naturvårdsverket fortsätter att ge stora ekonomiska bidrag till Naturskyddsföreningens arbete med att bevaka licensjakten på varg. Foto: Mostphotos & Lars-Henrik Andersson

Naturvårdsverket fortsätter att ge ett stort ekonomiskt bidrag till Naturskyddsföreningens arbete med att pröva licensjakten på varg juridiskt. Foto: Mostphotos & Lars-Henrik Andersson

Fler bidragsmiljoner till SNF för att pröva vargjakten

Naturvårdsverket fortsätter att betala ut skattemiljoner till Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, för att juridiskt pröva licensjakten på varg. Bidraget ska enligt ansökan bland annat användas av föreningen för att bistå EU-kommissionen i det pågående överträdelseärendet av den svenska licensjakten på varg.

Redan 2014 avslöjade Svensk Jakt att Naturvårdsverket gav 2.500.000 kronor i bidrag till Naturskyddsföreningen för att de bland annat ska ”pröva lagligheten av licensjakten på varg”. Svensk Jakts granskning visade att Naturvårdsverket, genom att finansiera Naturskyddsföreningens projekt, avlönade de jurister som överklagade verkets vargbeslut i domstol.

Miljonbidraget har därefter betalats ut år från år. För 2018 ansökte Naturskyddsföreningen om 2.150.000 kronor. Ansökan heter ”Miljörätt–2018” och den delas i i tre delar. I en av delarna ingår bland annat att Naturskyddsföreningen ska använda bidragspengarna till att bevaka den svenska licensjakten på varg både nationellt och på EU-nivå.

 

”Bistår kommissionen”

Naturskyddsföreningen skriver i sin ansökan: ”Efter en framställan från föreningens jurist, som i detta ärende även företräder Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen, inför EU-kommissionens tjänstemän beslöt sig EU-kommissionen under år 2014 för att inleda ännu ett överträdelseärende mot Sverige om brister i talerätten när det gäller jakt efter rovdjur. Bakgrunden var den omorganisation av besluten om jakt, som innebar att föreningen förlorade sin rätt att åstadkomma en prövning av besluten i domstol.

EU-kommissionens agerande gentemot Sveriges brister i efterlevnaden av EU-rätten i frågan ledde till revideringar i jaktförordningen under 2016. EU-kommissionens överträdelseärende mot Sverige angående de rättsliga förutsättningarna för licensjakten och dess överensstämmelse med art- och habitatdirektivet pågår fortfarande och föreningen bistår kommissionen i detta arbete.”

Och skattepengarna ska, enligt ansökan, även gå till att bevaka de fortsatta licensjakterna på varg:

”Under 2018 kommer Naturskyddsföreningens berörda länsförbund, genom stöd från juristerna på riksföreningen, fortsatt att bevaka om licensjakten och de aktuella kvoterna kan anses överensstämma med såväl de nationella som gemenskapsrättsliga artskyddsbestämmelserna.”

 

Fick pengar

Naturvårdsverket lyssnade även 2018 på Naturskyddsföreningen och betalade därför tidigare i år ut 2.144.361 kronor till projektet ”Miljörätt–2018”. Notabelt är att Naturvårdsverket dock prutade ner Naturskyddsföreningen ansökan med 5.639 kronor.

Om Naturskyddsföreningen beviljas bidrag från Naturvårdsverket för att fortsätta driva juridiska processer mot licensjakt på varg även för 2019 är ännu inte klart.

– Ansökningstiden för 2019 gick ut förra söndagen. Vi går just nu igenom ansökningarna för att se att kraven är uppfyllda och kommer att inleda bedömningen av innehållet när vi har fått regleringsbrevet för 2019. Vi avser att fatta beslut om vilka ansökningar som ska beviljas senast i mars 2019, skriver Mark Marissink, biträdande avdelningschef vid Naturvårdsverket i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram