söndag 19 september

Publicerad 13 januari 2016 - 09:55

Naturvårdsverkets bidrag till jurister på Naturskyddsföreningen var under luppen 2014. Nu uppdagas fortsatta fel. Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets bidrag till jurister på Naturskyddsföreningen var under luppen 2014. Nu uppdagas fortsatta fel. Foto: Naturvårdsverket

Nya skattepengar till vargadvokater?

Naturskyddsföreningen ansöker om ytterligare 2.500.000 kronor i bidrag för att bland annat kunnat driva rättsprocesser om vargjakt. Men nu framgår det att Naturvårdsverkets tidigare bidrag brutit mot Sveriges budgetregler.

2014 avslöjade Svensk Jakt att Naturvårdsverket gav 2.500.000 kronor i bidrag till Naturskyddsföreningen för att de bland annat ska ”pröva lagligheten av licensjakten på varg”.
I år ansöker föreningen om samma summa för samma verksamhet, men nu framgår det att Naturvårdsverket, med tidigare beslut, brutit mot regeringens regler som omfattar bidragen.

 

Kontroversiellt beslut

Svensk Jakts kunde 2014 avslöja att Naturvårdsverket, genom att finansiera Naturskyddsföreningens projekt, avlönade de jurister som överklagade verkets vargbeslut i domstol. Men det var inget som oroade dåvarande generaldirektör Maria Ågren. Inte heller det faktum att den chef som beslutade om bidragen var medlem i Naturskyddsföreningen och att statsvetare Jan Turvall menade att förfarandet utgjorde ett fall av delikatessjäv var något problem.
Istället fortsatte utbetalningsplanen och förra året betalades ytterligare 2.500.000 kronor ut till Naturskyddsföreningens juridiska projekt.
Men att lova bort statens finanser på det sättet är inte tillåtet. Det är något som man är medveten om på Naturvårdsverket.
– Vi upptäckte detta i höstas och kommer nu bara att ge bidrag för ett år i taget, säger Anna Dixelius som är kanslichef för Avdelningen för uppdrag på Naturvårdsverket.

 

”Ett allvarligt fel”

Felaktigheten ligger i den anslagspost på drygt tolv miljoner kronor som regeringen tilldelat Naturvårdsverket för bidragen. Vissa poster har regeringen gett Naturvårdsverket tillåtelse att förvalta över två eller tre år framåt men när det gäller den här posten saknas ett sådant bemyndigande.
– Genom att Naturvårdsverket på det här sättet bundit upp sig för framtida utbetalningar utan medgivande från riksdagen har man begått ett allvarligt fel, säger Curt Johansson, expert på redovisning och finansiering vid Ekonomistyrningsverket.
– Även om det handlar om förhållandevis små summor är det principiellt felaktigt.
På Naturvårdsverket vill man tona ner felet och menar att man vill se framåt och gå vidare.
– Vi känner inte att detta är något som vi behöver informera regeringen om, säger Anna Dixelius.

 

Ny ansökan

Den nya ansökan som Naturskyddsföreningen skickat in påminner om den som kom 2014. Även för 2016 söker man alltså ekonomiskt stöd för att:
• Bistå EU-kommissionen i det överträdelseärende man lämnat till regeringen angående licensjakten på varg.
• Driva licensjakten efter varg i svenska domstolar.
• Driva rättsliga processer angående allmänhetens talerätt i frågor kring jakt på skyddade arter.
De 2.500.000 kronor som Naturskyddsföreningen söker ska bland annat täcka två heltidstjänster. Vid förra beslutet bekräftade Naturskyddsföreningens jurist Oskar Alarik att det var hans och föreningens andre jurists tjänster det gällde.

JO-anmälningar

Efter Svensk Jakts avslöjande 2014 fick Justitieombudsmannen in fem anmälningar mot Naturvårdsverkets hantering. Ingen av dessa anmälningar ledde till någon utredning.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram