En av de vargar som skjutits tidigare under skyddsjakten i Rackstadsreviret. Foto: Urban Mossberg, Länsstyrelsen Värmland

Fjärde varg skjuten på skyddsjakt

Ännu en varg har skjutits under den pågående skyddsjakten i Rackstadsreviret. Den fjärde vargen sköts norr om Brunskog i Arvika kommun.

Bertil Forsberg.

Nysnö föll under natten till tisdag, och samtidigt pågick spårningen av tre vargar som uppehöll sig på Hensgårds viltvårdsområdes marker i Västra Ämtervik. För jaktledaren Bertil Forsberg är det ännu en obehaglig bekräftelse på hur tät vargstammen är i området.

– De är på samma ställe hela tiden. Det är bara att gå in och hämta nya vargar, säger Bertil Forsberg.

 

Ringades

Tre vargar ringades under morgonen. Under jakten flyttade sig vargarna utan skygghet nära entreprenadmaskiner och människor som utför arbete i området. Enligt Bertil Forsberg är vargarna i Rackstadsreviret helt orädda för människor.

Jakten avslutades på Åmots viltvårdsområde där en varg sköts.

Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till området.

– Jag har bara fått rapporter än så länge och vet att en varg är skjuten. Jag vet varken kön eller ålder, men är det en valp vi skjutit den här gången också så kommer det inte att förändra situationen. Då är det omöjligt att jaga älg eller annat villebråd i det här området, säger Bertil Forsberg.

 

Krav på hela flocken

I samtal med länsstyrelsen har jägare och markägare i området krävt att få skjuta bort hela flocken. Vargarna i Rackstadsreviret har under hösten angripit sex jakthundar. Tre av hundarna har dödats och ätits upp av vargarna. De andra hundarna har klarat sig, men med svåra skador.

Länsstyrelsen i Värmland har i omgångar gett tillstånd för skyddsjakt på fyra vargar i Rackstadsreviret. Alla fyra är nu avlivade, och Bertil Forsberg har inte stora förhoppningar på att få gehör för fortsatt jakt.

 

Fjorton kvar

Det kan finnas så många som fjorton vargar kvar i Rackstadsreviret efter avslutad skyddsjakt.

– Det handlar inte längre om förvaltning, det är bara ett politiskt spel där vi som inte finns i tätorter eller i renbetesmarker sitter med Svarte-Petter. Vi är förlorarna, säger Bertil Forsberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev