Här har varghybriderna upptäckts. Karta: Google maps

Finska varghybrider upptäckta: ”Ett hot mot vargstammen”

I en vargflock som rör sig i finska Ylämaa finns åtminstone fyra så kallade varghybrider, alltså korsningar mellan varg och hund. ”Varghybrider är ett hot mot vargstammens genetiska renhet”, skriver Finlands Jord- och skogsbruksministerie i ett pressmeddelande.

Enligt dna-analyser som Naturresursinstitutet (Luke) har utfört i januari 2023 finns det åtminstone fyra varghybrider i den vargflock som rör sig i Ylämaa i Villmanstrand. Flocken med varghybrider lever huvudsakligen på den ryska sidan av gränsen, men emellanåt rör den sig även på den finska sidan.

Tyska varghybrider ska avlivas

För att få skjuta en varghybrid i Finland krävs dispens, trots att varghybriden är en invasiv främmande art. Jord- och skogsbruksministeriet vädjar därför till de lokala jägarna om att de snabbt ska ansöka om dispens för att skjuta varghybriderna.

Ny och bättre metod för att hitta varghybrider

Samtidigt vädjar ministeriet till så kallade natur- och djurskyddsorganisationerna om att avstå från att överklaga beslut om dessa dispenser. ”Att avlägsna varghybrider ur naturen är ytterst viktigt med tanke på skyddet av vargstammen i Finland”, skriver Jord- och skogsbruksministeriet i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev