Varghybrider är ett gissel som nu går att identifiera med bättre metoder. Foto: Marie Gadolin

Ny och bättre metod för att hitta varghybrider

En ny och säkrare metod för att identifiera varghybrider har tagits fram, skriver det finska naturresursinstitutet Luke.

Det internationella forskningsprojektet för identifiering av varghybrider leds av Uleåborgs universitet och den nya dna-analysmetoden klarar av att finna hybridiseringar i andra och tredje led vilket varit svårt med den gamla metoden, rapporterar Luke.    

– Vi lanserade utvecklingsarbetet för att ta fram en metod för identifiering av hybrider som kan användas över hela Europa. Jämfört med den gamla metoden är den nya metoden snabbare och kostnadseffektivare och dessutom är analyser från olika laboratorier jämförbara sinsemellan. Med den gamla metoden gick det inte att direkt jämföra resultaten av hybridanalyserna, säger doktorand Jenni Harmoinen, som deltog i forskningen.

I studien ingick dna-prover från två djur som i tidigare analyser på Åbo universitet hade identifierats som vargar, men vars dna-profil avvek från genomsnittsprofilen för varg. De avvikande dna-profilerna har nu visat sig komma från två hybridiseringar i andra och tredje led.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev