En ny norsk forskarrapport pekar på att den skandinaviska vargen är inavlad, men inte uppblandad med hund eller släkt med vargar i djurparker. Istället visar nya dna-analyser på nära släktskap med vargar i sydvästra Finland. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Forskare: Vilda vargar inte släkt med djurparksvargar

Det finns inget släktskap mellan de vargar som utrotades i Skandinavien på 60- och 70-talet och dagens vargstam. Dagens skandinaviska vargar har enligt en ny forskarrapport sina närmaste släktingar bland vargar som i sydvästra Finland. Hur vargar tagit sig till Sverige är inte besvarat i rapporten.

Norska stortinget, motsvarande vår svenska riksdag, beställde 2016 en oberoende utredning av den skandinaviska vargstammens genetiska och även geografiska härkomst.

Detta för att en gång för alla bekräfta, eller avfärda, misstankar om att den återetablerade skandinaviska vargstammen var ett resultat av vargar som släppts ut från djurparker i Sverige och Norge. Dessutom ville politiken utreda om vargarna är hybrider med inblandning av hund.

 

Genetikforskare: Ingen modern inblandning av hund i vargstammen

Politiskt uppdrag

Uppdraget gick via norska klimat- och miljödepartementet till Vitenskapsmuséet, NTNU, som allt sedan dess har jobbat med frågan.

Nu är rapporten klar, och en del svar bekräftar tidigare teorier.

Totalt har 34 forskare runt om i världen deltagit i studien. Till grund för utredningens slutsatser finns ett omfattande forskningsmaterial där dna från 1309 vargar kartlagts. Av dem är dna från 99 vargar så kallat historiska data från material samlat långt tillbaka i tiden.

Forskarna har även använt dna från 95 hundar av olika raser som ett referensmaterial i frågan om vargens hybridicering med hund, där resultaten visar att inblandningen av hund är mycket låg i dagens skandinaviska vargstam.

 

Sensationella dna-resultat av norska vargar

Inte släkt

Rapporten slår fast att det inte finns något släktskap mellan vargar i skandinaviska djurparker och de vilda vargarna i Sverige och Norge. Faktiskt är det så att djurparksvargarna visar ett större släktskap med den utrotade vargstammen i Skandinavien, vilket förklaras av att det fortfarande finns kopplingar till ett syskonpar som fångades i norra Sverige på 1950-talet, och från varg fångad i nordligaste Finland på 1960-talet.

De vargarna, deras avkommor och gener har kartlagts i utredningen.

Emellertid noterar vi att vissa vargar som finns i djurparker i Finland och Sverige, genetiskt sett är närmare den historiska populationen och på så vis möjligen representerar den sista överlevande resten av det utrotade beståndet ”, skriver forskarna i rapporten.

 

Forskarrapport: Inga varghybrider i skandinaviska vargstammen

Lång väg att vandra

Den visar också att dagens vargar har sitt närmaste genetiska släktskap med de vargar som idag finns i sydvästra Finland, och att vargstammen är inavlad jämfört med varg i andra länder men att vargen i Norge och Sverige på det sättet liknar andra geografiskt avskilda populationer.

Att vargens återetablering nära nog på pricken följer Naturskyddsföreningens Projekt Varg och dess planering berörs inte i rapporten.

 

Enbart genetik

Hur vargar vid 1980-talets början tog sig från södra Finland till norra Värmland ger utredningen inget svar på. Det var heller inte stortingets uppdrag.

Hela utredningen kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev