söndag 25 september

Publicerad 10 januari 2019 - 16:03

I den nya budgeten har fem miljoner kronor öronmärkts för att korta handläggningstiden av vapenlicenser. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fem miljoner ska korta handläggningstider

Premium

Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades nyligen igenom i riksdagen. En budget som innebär fem miljoner kronor till Polismyndigheten för att korta handläggningstiderna för vapenärenden.

Hur pengarna konkret ska användas är upp till Polismyndigheten, påpekar de moderata riksdagsledamöterna Maria Malmer Stenergard och Sten Bergheden. Vid polisen har man ännu inte bestämt hur pengarna ska användas.

Längst handläggningstid vad gäller licensansökningar har för närvarande polisregion Syd med 13 veckor. Vid polisregion Stockholm är handläggningstiden 12–20 veckor och vid polisregion Bergslagen ligger handläggningstiden på cirka 11 veckor.

 

Särskild satsning

I budgeten som klubbades av riksdagen skrivs följande om det utökade anslaget:

”Handläggningstiderna för vapenärenden inom Polismyndigheten behöver bli kortare. Utskottet föreslår därför en särskild satsning för att stärka Polismyndighetens hantering av vapentillstånd. Myndighetens anslag bör ökas för detta ändamål med 5 miljoner kronor fr.o.m. 2019.”

Maria Malmer Stenergard och Sten Bergheden tror även att en översyn av vapenlagstiftningen ytterligare kommer att minska handläggningstiderna för landets jägare och skyttar.

– Vi måste alltid se till att myndigheternas arbete sker så effektivt som möjligt. JO har tydligt påpekat vid flera fall att en rimlig handläggningstid är max 30 dagar, säger de.

 

Digitalisering

Joakim Norenhag, processutvecklare vapen och jurist vid Polismyndighetens rättsavdelning:

Polismyndigheten är naturligtvis positiv till anslagsökningen för att stärka myndighetens hantering av vapentillstånd. En del av anslaget kommer säkerligen användas för att säkra upp att vi har tillräckliga resurser, vapenhandläggare. Vi arbetar även med att digitalisera ärendehandläggningen i så stor utsträckning som möjligt, bland annat genom vår e-tjänst för ansökan om vapentillstånd. Exakt hur medlen kommer att fördelas kan jag inte svara på i nuläget, säger han.

 

Jägarexamen

Joakim Norenhag berättar även att den digitala kopplingen mellan Polismyndigheten och Naturvårdsverket möjliggör att Polismyndighetens vapenhandläggare får svar på om en sökande har avlagt prov för jägarexamen, utan att behöva ringa upp och fråga en handläggare hos Naturvårdsverket.

– Polismyndighetens vapenhandläggare är därmed inte heller bundna av Naturvårdsverkets arbetstider. Denna digitalisering har effektiviserat ärendehandläggningen eftersom Polismyndighetens handläggare nu i större utsträckning kan koncentrera sig på den renodlade handläggningen i stället för att jaga rätt på kompletterande uppgifter, säger Joakim Norenhag.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram