I den nya budgeten har fem miljoner kronor öronmärkts för att korta handläggningstiden av vapenlicenser. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fem miljoner ska korta handläggningstider

Premium

Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades nyligen igenom i riksdagen. En budget som innebär fem miljoner kronor till Polismyndigheten för att korta handläggningstiderna för vapenärenden.

Hur pengarna konkret ska användas är upp till Polismyndigheten, påpekar de moderata riksdagsledamöterna Maria Malmer Stenergard och Sten Bergheden. Vid polisen har man ännu inte bestämt hur pengarna ska användas.

Längst handläggningstid vad gäller licensansökningar har för närvarande polisregion Syd med 13 veckor. Vid polisregion Stockholm är handläggningstiden 12–20 veckor och vid polisregion Bergslagen ligger handläggningstiden på cirka 11 veckor.

 

Särskild satsning

I budgeten som klubbades av riksdagen skrivs följande om det utökade anslaget:

”Handläggningstiderna för vapenärenden inom Polismyndigheten behöver bli kortare. Utskottet föreslår därför en särskild satsning för att stärka Polismyndighetens hantering av vapentillstånd. Myndighetens anslag bör ökas för detta ändamål med 5 miljoner kronor fr.o.m. 2019.”

Maria Malmer Stenergard och Sten Bergheden tror även att en översyn av vapenlagstiftningen ytterligare kommer att minska handläggningstiderna för landets jägare och skyttar.

– Vi måste alltid se till att myndigheternas arbete sker så effektivt som möjligt. JO har tydligt påpekat vid flera fall att en rimlig handläggningstid är max 30 dagar, säger de.

 

Digitalisering

Joakim Norenhag, processutvecklare vapen och jurist vid Polismyndighetens rättsavdelning:

Polismyndigheten är naturligtvis positiv till anslagsökningen för att stärka myndighetens hantering av vapentillstånd. En del av anslaget kommer säkerligen användas för att säkra upp att vi har tillräckliga resurser, vapenhandläggare. Vi arbetar även med att digitalisera ärendehandläggningen i så stor utsträckning som möjligt, bland annat genom vår e-tjänst för ansökan om vapentillstånd. Exakt hur medlen kommer att fördelas kan jag inte svara på i nuläget, säger han.

 

Jägarexamen

Joakim Norenhag berättar även att den digitala kopplingen mellan Polismyndigheten och Naturvårdsverket möjliggör att Polismyndighetens vapenhandläggare får svar på om en sökande har avlagt prov för jägarexamen, utan att behöva ringa upp och fråga en handläggare hos Naturvårdsverket.

– Polismyndighetens vapenhandläggare är därmed inte heller bundna av Naturvårdsverkets arbetstider. Denna digitalisering har effektiviserat ärendehandläggningen eftersom Polismyndighetens handläggare nu i större utsträckning kan koncentrera sig på den renodlade handläggningen i stället för att jaga rätt på kompletterande uppgifter, säger Joakim Norenhag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev