EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) röstade emot EU-kommissionens förslag om utökat blyhagelförbund. Foto: Marie Gadolin / EU-parlamentet

Federley (C): ”Förslaget inte förankrat i verkligheten”

Premium

Fredrick Federley (C) var en av de svenska ledamöter i EU-parlamentets miljöutskott som röstade emot EU-kommissionens förslag om utökat blyhagelförbund i våtmarker.
– Vi måste stoppa kommissionens långtgående försvårande för svenska jägare, säger han till Svensk Jakt.

– Jag röstade för den invägning mot förslaget som lagts för att skicka tillbaka frågan till kommissionen för att göra om och göra rätt, så att dom får återgå till skrivbordet och omarbeta och rätta till de tekniska och juridiska problemen som finns i regleringen, säger Fredrick Federley (C) till Svensk Jakt.

Skilda (S)-åsikter i blyhagelfrågan

– Miljöutskottet röstade dock tyvärr ner den invändning som lagts fram, det återstår att se ifall frågan når plenum och vad då utfallet i en omröstning av parlamentet blir.

 

Regelverk finns redan på plats

Fredrick Federley är mycket kritisk till det förslag som nu vann omröstningen i miljöutskottet.

– Vi måste stoppa kommissionens långtgående försvårande för svenska jägare. Det är bevisat att blyhagel i våtmarker är skadligt för djur och miljö och därför har vi i Sverige sedan länge fungerande regelverk på plats. Däremot är EU-kommissionens förslag på reglering inte förankrat i verkligheten. Det finns problematik kring definitionen av våtmark där kommissionen går så långt att i princip hela Sverige skulle mer eller mindre klassas som våtmark, till exempel även torvmark, säger Fredrick Federley.

 

Omvänd bevisbörda

Den centerpartistiske EU-parlamentarikern delar också den invändning mot förslaget som bland annat Svenska Jägareförbundet fört fram – att det innebär ett tydligt avsteg från den grundläggande rättsliga princip som benämns oskuldspresumtion.

”Dagens beslut ökar polariseringen mellan stad och land inom EU”

– Kommissionen fastställer också i sitt förslag en omvänd bevisbörda, där om du som jordbrukare eller jägare bär på hagel med bly i inom buffertzonen måste du bevisa att du inte hade för avsikt att använda den inom området, säger Fredrick Federley.

Fem svenska EU-parlamentariker deltog i omröstningen i miljöutskottet i torsdags.

Tre röstade för förslaget: Jytte Guteland (S), Pär Holmgren (MP) och Malin Björk (V). Två röstade emot: Jessica Polfjärd (M) och Fredrick Federley (C).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev