Vad ska räknas som en våtmark? Centerpartistiske riksdagsledamoten Peter Helander kräver svar av miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Kjell-Erik Moseid

Blyhagelförbud i våtmarker väcker fråga i riksdagen

Premium

Centern ser problem med EU:s förbud mot blyhagel vid jakt i våtmarksområden. I en skriftlig fråga till nya miljö- och klimatministern Per Bolund, (MP), vill riksdagsledamoten Peter Helander, (C), ha svar på hur regeringen tänker agera i frågan.

EU:s beslut träder i kraft 2023 och gäller alla medlemsstater i unionen. När förbudet ska implementeras i svensk lagstiftning kan frågan om vad som ska vara klassat som våtmark spela en avgörande roll för tillämpningen.

Enligt Peter Helander finns det på EU-nivå en bred definition av våtmarker där i princip all mark efter regn ingår.

 

Regeringens tolkning

Peter Helander, (C).

Det kan enligt Centern få alltför stora konsekvenser för svensk jakt i förhållande till marknyttan. Här vill Peter Helander och hans parti att Sverige utnyttjar de möjligheter som EU-kommissionen erbjuder när det gäller tolkningen av de nya reglerna.

Peter Helanders fråga till Per Bolund kan ge en fingervisning om regeringens inställning.

 

Vill ha svar

– Vilka initiativ kommer miljöministern att ta på nationell nivå för att implementeringen av det kommande blyhagelförbudet ska vara anpassat efter svenska behov och förhållanden? frågar Peter Helander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev